Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorenik iz Guantanama u BiH se vratio sa 100 hiljada dolara

Tariqal-Sawah_2-640×360

Ed Royce, zastupnik u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da je administracija predsjednika Baracka Obame isplatila Tariqu al-Sawahu, nekadašnjem zatvoreniku u Guantanamu koji je oslobođen u januaru i prebačen u Bosnu i Hercegovinu, stotinu hiljada dolara “da ima za život”.

Royce, koji je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove, podsjeća da je Al-Sawah uhapšen i držan u američkom zatvoru na Kubi jer je navodno bio najbliži Osame bin Ladena te koji je napisao i knjigu o pravljenju bombi i obučavao bombaše samoubice.

Zajedno sa stotinama drugih uhapšen je nakon napada 11. septembra 2001. i savezničke intervencije u Afganistanu.

– Nakon što sam načuo da Obamina administracija pokušava uplatiti Al-Sawahu 100.000 dolara poslao sam dvojicu svojih saradnika u Sarajevo u augustu i oktobru da to ispitaju – naveo je zastupnik Royce u autorskom tekstu za list The Wall Street Journal.

On navodi da je Al-Sawah, koji je pravio bombe za Al-Qaidu, “tu izbačen u januaru, bez kaputa i u lošem zdravstvenom stanju”.

– Čak i ako bi uspio naći posao, on nema legalan status u Bosni da bi ga prihvatio. Članovi njegove porodice su također nezaposleni i jedva spajaju kraj s krajem. Zašto on ne bi prodao svoje terorističke vještine – pita se ovaj predsjedavajući Odbora za vanjske poslove.

Dalje navodi da su bosanski dužnosnici kazali da je “State Department raspravljao o tome na nekoliko sastanaka kako direktno uplatiti Al-Sawahu 100.000 dolara”.

– Osoblje Ambasade SAD-a negiralo je da je ikad postojao ikakav sporazum da se plati Al-Sawahu i naglasilo da mu nikakva sredstva nisu poslana ni direktno ni indirektno. Njihove bilješke sa sastanaka o tom pitanju su jednostavno uništene – tvrdi Royce.