Globus

Ubilački pohod

Zaustavljen ” u zadnji čas” Terorista Tarrant planirao još jedan napad

20/03/2019

Terorista je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje imao je dozvole koje je dobio 2017. godine

Terorista Brendon Tarrant koji je u dva odvojena napada prošlog petka na Novom Zelandu ubio 50 ljudi planirao je i treći napad.

Kako piše CNN, teroristu su u nastavku krvavog pohoda zaustavile vlasti.

– Životi su spašeni – rekao je policijski načelnik Mike Bush.

Prvi pokopi žrtava održani su jučer. Pokopani su 44-godišnji Khaled Mustafa i njegov 15-godišnji sin Hamza. Iz popisa žrtava objavljenog u nedjelju vidi se da su žrtve imale od tri do 77 godina.

Podsjetimo, terorista je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje imao je dozvole koje je dobio 2017. godine. Uhapšen je nedugo nakon napada.

– On je terorista. On je kriminalac. On je ekstremista. Ali, kad budem govorila o njemu, bit će bezimen. I sve vas ostale molim da govorite o imenima onih koje smo izgubili, a ne o imenu onog koji nam ih je oduzeo. Možda je tražio da bude poznat i ozloglašen, ali mi na Novom Zelandu nećemo mu dati ništa od toga. Čak ni njegovo ime. Također ćemo preispitati i ulogu društvenih medija u ovom slučaju i korake koje možemo poduzeti, uključujući i one na međunarodnom nivou, zajedno s našim partnerima – rekla je u svom govoru u nacionalnom parlamentu novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.