Globus

izrael

Završava se vladavina Netanyahua, Neftali Bennett osigurao glasove Knesseta

13/06/2021

Bennett (49), poznat je po svom čvrstom stavu protiv Palestinaca, jer je više puta izrazio protivljenje ideji stvaranja nezavisne palestinske države

Desničarski političar Neftali Bennett osigurao je potrebne glasove za Knesset da bi postao novi izraelski premijer, utirući put ka okončanju 12-godišnje vladavine premijera Benjamina Netanyahua.

– Hvala vam Netanyahu na vašoj dugotrajnoj i dostignućima ispunjenoj službi u ime države Izrael – rekao je Bennett Knessetu (izraelski parlament) uoči glasanja o poverenju svojoj koalicionoj vladi, javlja Anadolija.

Bennett (49), poznat je po svom čvrstom stavu protiv Palestinaca, jer je više puta izrazio protivljenje ideji stvaranja nezavisne palestinske države.

U politiku je ušao 2005. godine kao zamjenik Netanyhua i od tada je bio na mnogim funkcijama, uključujući vrhovne uloge u ministarstvima odbrane, ekonomije i obrazovanja.

Tvrdi da bi Izrael trebalo da pripoji dijelove okupirane Zapadne obale koje je zauzeo tokom bliskoistočnog rata 1967. godine – potez koji bi bio nezakonit.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.