Završen godišnji sastanak Upravnog odbora ReSPA-e na ministarskom nivou

respa

Regionalna škola javne uprave (ReSPA) održala je u Danilovgradu 7. sastanak Upravnog odbora ReSPA na ministarskom nivou, uz učešće ministara i visokih zvaničnika zaduženih za javne administracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Na sastanku su također učestvovali posmatrači sa Kosova i iz Evropske komisije.

Ministri i visoki zvaničnici odgovorni za javnu administraciju u regionu razgovarali su i dogovorili se o daljim inicijativama za poboljšanje regionalne saradnje, kao i o novim modelima zajedničkog rada u okviru ReSPA, uz podršku Evropske komisije, koje će omogućiti djelotvornije pružanje javnih usluga.

– Regionalna saradnja nema alternativu, i ona značajno doprinosi prevladavanju nekih od nacionalnih izazova – naglasila je direktorica ReSPA Ratka Sekulović, navodeći da je to razlog zašto je uloga ReSPA izuzetno važna – ne samo u regionalnom već i u evropskom kontekstu, kao međuvladina organizacija koja podržava zemlje zapadnog Balkana u reformi javne administracije, jednog od osjetljivih područja u procesu pristupanja EU, pored vladavine prava i ekonomskog upravljanja.

Alberto Kosta iz Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) istakao je vrijednost ReSPA ulogu koju ima u unapređenju regionalne saradnje, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

– To su i temeljne vrijednosti Evropske unije i procesa proširenja. ReSPA je osnovana da bi unapređivala regionalnu saradnju po pitanjima vezanim za jedan od temeljnih stubova strategije proširenja: reformu javne administracije. Pogotovu u ovom periodu, koji je još uvijek pod uticajem ekonomske krize, dobro funkcionisanje javne administracije je preduslov za ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta. ReSPA može direktno doprinijeti procesu evropskih integracija i pomoći u razvoju administrativnih kapaciteta za sprovođenje pravne regulative EU – istakao je Kosta.

Ministri i visoki zvaničnici odgovorni za javnu administraciju u regionu usvojili su godišnji izvještaj ReSPA za period novembar 2015 – decembar 2016., kao i godišnji budžet za 2017.

Na kraju sastanka, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Željko Ožegović, koji je predstavljao Srbiju kao predsjedavajuću ReSPA 2016. godine, predao je predsjedavanje Albaniji, dajući zastavu ReSPA ministrici inovacija i javne administracije Republike Albanije Mileni Harito.

– Ne predajemo samo zastavu već i odgovornost za ono što je ReSPA radila prethodnih godinu dana na jačanju naših javnih uprava i rada naših državnih službenika – onih koji nose najveći dio tereta u procesu pridruživanja Evropskoj uniji – kazao je Ožegović.

Dan poslije sastanka Upravnog odbora ReSPA na ministarskom nivou, održana je regionalna konferencija o sprovođenju strategije za reformu javne administracije na zapadnom Balkanu, u kojoj je učestovalo više od 50 predstavnika relevantnih vladinih institucija iz zemalja zapadnog Balkana.

Naglasak konferencije je bio na različitim modelima sprovođenja strategija reformi javne uprave na zapadnom Balkanu, kao i na spremnosti zemalja članica ReSPA za efikasno bavljenje ovim pitanjem.

U svrhu podsticanja diskusije, stručnjaci ReSPA su za konferenciju pripremili Analizu procesa upravljanja strategijama reforme javne administracije u zemljama članicama ReSPA.