historijski sastanak

Završen samit Bidena i Putina u Ženevi

putin-biden

Ovo je njihov prvi sastanak otkako je Biden stupio na dužnost u januaru

Završen je samit predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Ženevi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je njihov prvi sastanak otkako je Biden stupio na dužnost u januaru.

Nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, napravljena je pauza od 15 minuta nakon čega je počeo sastanak delegacija, uključujući ministre vanjskih poslova dvije zemlje.

Mjere sigurnosti su na visokom nivou u drugom po veličini gradu u Švicarskoj u kojem se nalazi i sjedište Ujedinjenih nacija, zajedno s nekoliko agencija UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske trgovinske organizacije.

Ranije je objavljeno da će razgovori biti fokusirani na pitanja poput kontrole naoružanja, kibernetičke sigurnosti, zabrinutosti SAD-a zbog ruskog tretmana političkih oponenata i uplitanja u izbore, te na situaciju u Ukrajini, gdje se snage koje podržava Rusija bore na istoku zemlje.

Švicarski mediji su posvetili veliku pažnju ovom samitu, a “Le Temps”, na francuskom jeziku, navodi da je ovo “dan kada su oči čitavog svijeta uprte u Ženevu.”