Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret u turskoj

Završen sastanak u Antaliji, ovo su poruke koje su poslali Kuleba i Lavrov

lavrov kuleba

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu i doveo do ozbiljnih finansijskih sankcija Moskvi. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je više od dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je nakon sastanka u Antaliji da Rusija nema plan uspostave primirja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u hotelu Regnum Carya održan je trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije i Ukrajine, a sastanak je organiziran uz posredstvo Turkiye i s ciljem uspostave prekida vatre i traženja diplomatskog rješenja.

Kuleba je u obraćanju novinarima zahvalio turskom kolegi Cavusogluu što je omogućio održavanje sastanka.

Istakao je da se rat ne može zaustaviti, ako država koja je napala Ukrajinu to ne želi.

“Rusija u ovom trenutku nije u poziciji da uspostavi primirje. Oni traže predaju od Ukrajine. To neće dobiti. Ukrajina je jaka, Ukrajina se bori“, poručio je Kuleba.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba je poručio da je spreman ponovo doći na sastanak kada ruska strana bude spremna za to.

“Nije postignut napredak u vezi sa prekidom vatre u Ukrajini jer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije bio ovlašten da razgovara o tom pitanju“, rekao je Kuleba nakon sastanka za koji je rekao da je bio i lak i težak.

On je kazao da su se obje strane složile da nastave napore u traženju rješenja za humanitarnu situaciju na terenu.

“Došao sam ovdje s humanitarnim ciljem, da napustim sastanak s odlukom da napravimo humanitarni koridor do i od Mariupolja“, rekao je Kuleba.

Kuleba je također rekao da je glavna poruka Lavrova na sastanku bila da će Rusi “nastaviti svoju agresiju dok Ukrajina ne ispuni njihove zahtjeve“.

“Došao sam ovdje kao ministar vanjskih poslova, neko ko ima ovlaštenja za donošenje odluka, da pronađem rješenje. Ali on je došao samo da sasluša“, rekao je Kuleba.

On je rekao i da NATO nije spreman da djeluje kolektivno i da su ukrajinska vojska i narod do sada branili sigurnost Ukrajine.

Lavrov: Rusija želi da Ukrajina bude neutralna zemlja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija želi da Ukrajina bude neutralna zemlja.

U turskom gradu Antaliji danas je uz posredovanje zvanične Ankare održan trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turkiye na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) koji će se održati od 11. do 13. marta. Sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i šef ruske diplomatije Lavrov.

Lavrov je nakon sastanka naglasio značaj pregovora i uspostavljanja humanitarnih koridora u Ukrajini.

“Ne želimo da bilo koji oblik pregovaranja bude zloupotrebljen. Danas je to postalo jasno da ne postoji ništa što bi zamijenilo pregovore. Potvrdili smo također da naš prijedlog za otvaranje humanitarnih koridora i dalje važi”, rekao je Lavrov u obraćanju na konferenciji za novinare.

Poručio je također da Rusi žele da Ukrajina bude neutralna zemlja.

“Oni koji šalju oružje u Ukrajinu odgovorni su za svoje postupke. Bit će odgovorni i oni koji ohrabruju plaćenike. Želimo da Ukrajina bude neutralna zemlja. Protiveći se širenju NATO-a, mi se ni na koji način ne protivimo uspostavljanju sigurnosti Ukrajine”, istakao je.

Napomenuo je još da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada ne izbjegava kontakte i razgovore.

“Ne želimo ipak da se ti kontakti održavaju samo radi samih razgovora. O tome smo pričali i sa Kulebom”, kazao je Lavrov.

Istakao je također da Rusiju zabrinjavaju navodi da je Pentagon uspostavio desetine vojnih bioloških laboratorija na tlu Ukrajine, napominjući da žele odgovore na ova pitanja.

“Jedina stvar koju Zapad želi od Ukrajine je da ova zemlja konstantno radi protiv Rusije”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

Naglasio je da će njegova zemlja riješiti i pitanje sankcija koje su uvele zapadne zemlje Moskvi u proteklom periodu.

“Riješit ćemo pitanje sankcija na način da nikada nećemo ovisiti o zapadnjacima. Poduzet ćemo takve mjere da više ne dođemo u sličnu situaciju”, rekao je Lavrov.