Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeni parlamentarni izbori u Turskoj, zatvorena biračka mjesta

turska-izbori

Zatvaranjem biračkih mjesta završeni su opći izbori u Turskoj na kojima je oko 54 miliona registriranih birača biralo novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta na cijeloj teritoriji Turske su otvorena jutros u osam, a zatvorena večeras u 17 sati po lokalnom vremenu. Biračka mjesta u kojima u vrijeme zatvaranja bude birača bit će otvorena do završetka izbornog procesa. Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, a u nekoliko sporadičnih incidenata lakše je povrijeđeno više osoba.

U toku je prebrojavanje glasačkih listića sa više od 174.000 bračkih mjesta širom Turske, a očekuje se da Vrhovna izborna komisija prve preliminarne rezultate objavi večeras iza 21 sat po lokalnom vremenu.

Riječ je o 25. parlamentarnim izborima u savremenoj historiji Turske na kojima se za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini nadmeće ukupno 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima učestvuje i ukupno 165 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u Turskoj ima ukupno 56.641.000 registriranih birača i to 53.765.000 u Turskoj i 2.876.000 birača u inostranstvu. Izborni proces u inostranstvu organiziran je u periodu od 8. do 31. maja kada je turska dijaspora glasala na ukupno 112 biračkih mjesta u 54 zemlje svijeta, među kojima su i zemlje Balkana.

Među ukupno 20 političkih partija koje se nalaze na biračkim listićima u izbornu utrku sa najvećim očekivanjima ulazi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom na čelu, zatim najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), čiji lider je Kemal Kilicdaroglu i također opoziciona Nacionalna narodna partija (MHP) sa Devletom Bahcelijem na čelu. Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prvi put kao stranka učestvuje na izborima.

AK Parti je u proteklom mandatu imala 311 zastupnika, CHP 125, MHP 52, a HDP je imao 29 parlamentaraca. AK Parti je samostalno obnašala vlast u zemlji.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Turske snage sigurnosti su danas tokom izbora poduzele pojačane mjere sigurnosti kako bi se spriječili svaki oblici kršenja izbornog procesa, ali i narušavanje javnog reda i sigurnosti.