Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatvorena biračka mjesta

Završni izbori na Kosovu, vode Demokratski savez i Samoopredjeljenje

kosovo izbori (1)

Na ovim izborima učestvovalo je 20 stranaka, četiri koalicije i jedan neovisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a pravo glasa imalo je 1.937.869 glasača

Biračka mjesta za izvanredne parlamentarne izbore na Kosovu zatvorena su u 19 sati, a prema prvim neslužbenim rezultatima koje je objavio Klan Kosova vode Demokratski savez i Samoopredjeljenje s 30 posto glasova.

Slijede Demokratska partija Kosova s 22.28 posto, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija s 10.58 posto te Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za Novo Kosovo sa 4.41 posto glasova.

Na ovim izborima učestvovalo je 20 stranaka, četiri koalicije i jedan neovisni kandidat iz redova bošnjačke zajednice, a pravo glasa imalo je 1.937.869 glasača.

Prema podacima CIK-a izlaznost na ovim izborima bila je 44,19 posto.

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je u toku izbornog procesa zadržano 20 osoba. Tužioci na terenu su uočili 16 slučajeva kršenja izbornih pravila i s tim u vezi privedeno je 20 osoba. Reč je o zloupotrebi prava glasa, ometanju izbornog glasanja, ugrožavanju tajnosti glasanja, uništavanje glasačkih dokumenata, sprečavanje vršenja prava glasanja.

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.