Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog neplaćanja naknade UN-u 15 zemlja izgubilo pravo glasa

ujedinjene nacije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Bank Ki-moon obavijestio je Generalnu skupštinu da 15 zemalja, uključujući i Venecuelu kao jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte, kasne u plaćanju godišnje naknade UN-u, što znači da gube pravo glasa u 193-članom svjetskom tijelu.

U Banovom izvještaju našao se još jedan svjetski proizvođač nafte – Iran, koji je do prošle subote zbog razvoja nuklearnog programa bio pod sankcijama UN-a. Međutim, glasnogovornik Generalne skupštine UN-a Danies Thomas obavijestio je javnost da je Iran u petak izvršio obaveze plaćanja i da može glasati.

Gubitak prava glasa može biti najneprijatniji za Venecuelu, koja je član Vijeća sigurnosti i koja će sljedećeg mjeseca preuzeti predsjedavanje ovim tijelom. U saupćenju UN-a se navodi da njen zaostatak u plaćanju neće uticati na pravo glasa u Vijeću, ali može na gubitak statusa u Generalnoj skuštini UN-a.

U pismu generalnog sekretara ističe se da Generalna skupština može dopustiti državama članicama da glasaju, ukoliko postoji uvjerenje da je neplaćanje prouzrokovano stanjem koje je izvan kontrole država članica.

Ostale zemlje koje nisu ispunile svoje godišnje obaveze prema UN-u čime gube pravo glasanja u ovom tijelu pored Venecije i Komoros, Guinea-Bissau, Sao Tome i Principe, Somalija, Jemen, Dominikanska Republika, Sveti Vinsent i Grenadini, Burundi, Bahrein, Libija, Mali, Maršalovi Otoci i Vanuatu.