Globus

Velika britanija

Zbog pandemije na tri godine zamrzavaju plate u javnom sektoru

22/11/2020
Rishi Sunak

Najavljeno je da će britanski ministar finansija Rishi Sunak sredinom sedmice predstaviti plan za kontrolu plata i uspostavljanje ravnoteže u budžetu, jer su budžetski izdaci mnogo povećani tokom pandemije

Velika Britanija namjerava zamrznuti rast plata u javnom sektoru na čak tri godine, a ova mjera odnosi se na više od 5,4 miliona zaposlenih, od kojih većina radi u zdravstvu i obrazovanju.

Ova mjera, osmišljena kao odgovor na finansijske posljedice pandemije, izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti.

Odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv virusa korona.

Najavljeno je da će britanski ministar finansija Rishi Sunak sredinom sedmice predstaviti plan za kontrolu plata i uspostavljanje ravnoteže u budžetu, jer su budžetski izdaci mnogo povećani tokom pandemije.

Prema procjenama Vlade, trogodišnje zamrzavanje rasta plata u javnom sektoru donijelo bi uštedu od 23 milijarde funti.

Rezervna je varijanta ograničiti rast plata na samo jedan odsto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Ovom planu usprotivili su se sindikati, koji smatraju da je to dodatni udarac usred krize.

Glavni sekretar sindikata GMB Rehana Azam rekao je da neće dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plata, te dodao da je ovo udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije, prenose britanski mediji.

Britanska je vlada dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proljeća potrošiti još desetine milijardi.

Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti.

Procjenjuje se da će budžetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine. Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5,4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.