Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

latvija

Zbog prijetnji Rusije: Članica Evropske unije uvodi obavezni vojni rok

latvija vojskayt

Latvija ima manje od dva miliona stanovnika i članica je EU. Graniči s Bjelorusijom i Rusijom. Ima samo 7.500 aktivnih vojnika i pripadnika Nacionalne garde, uz podršku 1.500 vojnika NATO-a

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks rekao je u utorak da će baltička država ponovno uspostaviti obaveznu vojnu službu nakon rastućih napetosti sa susjednom Rusijom usred rata Moskve u Ukrajini.

“Trenutni vojni sistem Latvije dosegnuo je svoju granicu. U međuvremenu nemamo razloga misliti da će Rusija promijeniti svoje ponašanje”, rekao je Pabriks novinarima, prenosi AFP.

Latvija je ukinula obavezno služenje vojnog roka nekoliko godina nakon pridruživanja odbrambenom savezu NATO-a. Od 2007. vojska Latvije sastoji se od karijernih vojnika zajedno s dobrovoljcima Nacionalne garde koji vikendom služe u pješadiji na određeno vrijeme.

Latvija ima manje od dva miliona stanovnika i članica je EU. Graniči s Bjelorusijom i Rusijom. Ima samo 7.500 aktivnih vojnika i pripadnika Nacionalne garde, uz podršku 1.500 vojnika NATO-a.