Do 2. avgusta

Zbog rasta broja zaraženih Crna Gora zabranila rad diskoteka i noćnih klubova

crna gora press mjere (1)

Novim mjerama zabranjene su i žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru

Rad noćnih klubova i diskoteka u Crnoj Gori zabranjen je od danas do 2. avgusta, predviđeno je novim mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove mjere donijete danas, rezultat su povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori posljednjih dana, posebno u primorskim opštinama.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da se zabrana odnosi na rad noćnih klubova i diskoteka kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Galić je rekao da očekuju da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade.

“Ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu ili posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su preboljeli koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, precizirao je Galić.

Novim mjerama zabranjene su i žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

„Očekujemo da će ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena, ali samo za one koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu ili posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su preboljeli korovanirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, naveo je Galić.

On je najavio da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu ili posjeduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboljeli koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Kako je kazao Galić, ni u jednom od tih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitijela.

Galić je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

„Zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera“, objasnio je Galić.

Kako je naveo, ukoliko se nastavi trend probijanja termina i izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

Galić je rekao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna.

To je, kako je naveo, konstatovala i Svjetska zdavstvena organizacija, ali poziva se na oprez.

“Shodno najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv koronavirusa reagovao je momentalno, nakon prvih signala, pa su tako usljed promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori mjere prilagođene situaciji na terenu“, kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet.

“Osim što će izbjeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti”, dodao je Galić, uz napomenu da su u posljednje vrijeme obolijevali mladi i nevakcinisani do 29 godina.

“Ne treba zaboraviti da je dosta njih asimptomatskih i mogu da infekciju prenesu starijima koji ispoljavaju teže oblike bolesti”, rekao je direktor IJZ.

On je pojasnio da čak i vakcinisani mogu da da obole, u određenom obliku, ali da vakcinom se spriječava teži oblik bolesti ili smrt.

Saopštio je da je na koronavirsu bilo pozitivno 153 turista.

“Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni”, naveo je Galić.

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smještajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mjera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.