Kalifornija

Zbog snijega zatvoreni autoputevi, izdato upozorenje da stiže velika zimska oluja

B6MXWEkCMAEWHoM

Meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju za širu regiju Lake Tahoe do 01.00 sati u utorak po lokalnom vremenu, s vjetrovima brzine do 72 kilometra na sat

Oluja sa snježnim padavinama tokom božićnog vikenda dovela je do zatvaranja velikih autoputeva i stvaranja snježnih nanosa u planinama sjeverne Kalifornije i Nevade, dok su meteorolozi upozorili da bi putovanja kroz Sierra Nevadu mogla biti otežana nekoliko dana.

Vlasti u blizini Renoa saopćile su da su tri osobe povrijeđene u lančanom sudaru 20 automobila na međudržavnom autoputu. Još zapadnije, 112 kilometara međudržavnog autoputa 80 zatvoreno je najmanje do ponedjeljka, od Colfaxa u Kaliforniji, kroz regiju Lake Tahoe do državne linije Nevade.

Kalifornijski odjel za saobraćaj također je zatvorio brojne druge ceste, upozoravajući vozače na klizave kolovoze.

– Očekujte velike odgode putovanja na svim cestama, danas je vrijeme da ostanete u domovima ukoliko možete. Novi snijeg također se očekuje! – saopćila je na Twitteru nacionalna meteorološka služba u Renou.

Meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju za širu regiju Lake Tahoe do 01.00 sati u utorak po lokalnom vremenu, s vjetrovima brzine do 72 kilometra na sat.

U Kaliforniji su odroni stijenja pokrenuti obilnim kišom zatvorili više od 64 kilometra Priobalnog autoputa 1 u regiji Big Sur, južno od regije zaliva San Francisca.

Posljednja u nizu snažnih oluja zahvatila je južnu Kaliforniju s obilnim kišama koje su blokirale ulice gradova i obarale su dalekovode u subotu navečer. Snažni vjetrovi obarali su stabla i oštetili su parkinge.

Međunarodni aerodrom Los Angelesa (LAX) saopćio je da su “električni kvarovi izazvani olujom” doveli do zatvaranja jednog terminala, prisiljavajući putnike koji su se vraćali s proslave Božića da se prebace na druge terminale, prenosi AP.