Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog štrajka pilota Lufthanse otkazano 2.500 letova

lufthansa-strajk333

Nikakav datum nije određen za okončanje trenutnog štrajka pilota Lufthanse, saopćio je u petak portparol sindikata pilota, dok je štrajk ušao u treći dan.

– Nema utvrđenog datuma za okončanje štrajka – izjavio je Joerg Handwerg, portparol sindikata kabinskog osoblja Vereinigung Cockpit (VC), za dpa.

Dodao je da je cilj iznuditi pregovaračku ponudu njemačkog avioprijevoznika kako bi se trenutni krug prekida rada mogao okončati.

Handwerg je kazao da sindikat ima podršku članstva.

– Oni ne očekuju od nas da se odnosimo prema Lufthansi u baršunastim rukavicama – kazao je.

VC je obavijestio vlasti da će održati demonstracije u srijedu na Frankfurtskom aerodromu – najvećoj zračnoj luci u zemlji – s ciljem pokazivanja jedinstva koje stoji iza štrajka.

Handwerg je odbio prognozirati da će trenutni štrajk – četrnaesti u nizu u periodu od duže od dvije godine – potrajati tako dugo.

U petak, trećeg dana štrajka, unutrašnji i međunarodni letovi su najteže pogođeni, a ugroženi su planovi putovanja više od 100.000 putnika.

Štrajk je rezultirao otkazivanjem oko 2.500 letova u protekla tri dana, ugrožavajući 315.000 putnika.

VC je odbio da uđe u arbitražni spor na koji je pozivala kompanija.

Javljeno je da je situacija na njemačkim aerodromima, uključujući i glavne zračne luke u Frankfurtu i Muenchenu, mirna.

Haos je izbjegnut zahvaljujući brojnim Lufthansinim putnicima koji su jednostavno izbjegavali aerodrome. Kompanija je počela pružati ažurirane informacije na svom websiteu i aranžirati alternativne načine transporta za ugrožene putnike.