Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog ubistva morske kornjače u Crnoj Gori prijeti mu do pet godina zatvora

kornjaca – crna gora

Marko Marković (24) iz Kotora bi zbog usmrćivanja morske kornjače u Stolivu Crnoj Gori mogao da dobije zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, nakon što je protiv njega, zbog osnovane sumnje da je usmrtio zaštićenu životinjsku vrstu, ekološka inspekcija podnijela krivičnu prijavu.

Morske kornjače su, podsjećaju iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore, Rješenjem o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta stavljene pod zaštitu zbog svoje rijetkosti i ugroženosti.

Tim Rješenjem zabranjeno je njihovo hvatanje i ubijanje, kao i uništavanje njihovih razvojnih oblika, osim kada se to radi u naučno istraživačke svrhe i uz pribavljenu dozvolu nadležnog organa.

Iz UIP podsjećaju da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno zaštićene divlje vrste životinja hvatati, držati, posjedovati, odnosno ubijati, uznemiravati, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije.

Crnogorskim “Vijestima” su rekli da je mladić, u izjavi policiji i inspektorima, rekao kako je kornjaču usmrtio u samoodbrani.

“Marković je na zapisnik dao izjavu da nije upoznat da je morska kornjača zaštićena vrsta i da je nije usmrtio iz ekonomskih razloga i sticanja dobiti. Na osnovu navedenog, ekološki inspektor je podnio krivičnu prijavu osnovnom državnom tužilaštvu, protiv Marka Markovića, zbog osnovane sumnje da je usmrtio zaštićenu životinjsku vrstu”, kazali su iz UIP, dodajući da je Kotoranin na taj način izvršio krivično djelo Krivičnog zakonika “ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa”, za koje je je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Incident namjernog ubijanja morske kornjače u Stolivu, oštro su osudili i iz Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF, ističući upitnu budućnost tih životinja koje direktno i indirektno stradavaju zbog posljedica ljudskih aktivnosti.

Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adriji, rekao je da morske kornjače stradaju radi različitih ljudskih aktivnosti – kao slučajan ulov tokom ribolova, bivaju povrijeđene u kontaktu s plovilima ili stradaju od progutanog plastičnog otpada koji pluta morima.

Kanski navodi da slični incidenti ugrožavaju i percepciju Crne Gore kao poželjne turističke destinacije, “jer danas gosti sve češće biraju destinacije s očuvanim ekosistemima koji obiluju životom”.