Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog visoke cijene goriva blokirali saobraćaj na tri i po sata

novi sad – blokada

U Novom Sadu danas je tri i po sata bila blokirana jedna od najprometnijih gradskih raskrsnica, koju su pod blokadom držali nezadovoljni građani zbog visoke cijene motornog goriva, javlja Anadolu Agency (AA).

Blokada raskrsnice Bulevara oslobođenja kod Futoške pijace je počela oko 7.30, a trajala je do 11 sati, a pored velikih gužvi, uz verbalne prozivke i prijetnje, blokada je prošla bez incidenata.

Raskrsnicu je blokiralo oko 15 vozila, a u blokadi su, pored civilnih vozila, učestvovali i pojedini taksisti koji su skinuli svoje taksi table, ali su na vozilima bile jasne oznake kojim se poslom bave.

Pored vozača automobila, protestima i blokadi jedne od centralnih gradskih saobraćajnica pridružili su se i motoristi, biciklisti, ali i pješaci. U tom dijelu potpuno je bio obustavljen saobraćaj, uključujući i autobuski, a vozači dvotočkaša i pješaci, kao i vozila hitne pomoći mogli su da prođu kroz ove barikade četvorotočkaša.

Za razliku od prve blokade koja je počela u petak na istoj raskrnici i trajala oko sat i po, ova blokada trajala je dvostruko duže, a završena je nakon upozorenja policije da će pauk vozilom početi da uklanjaju sve automobile koji blokiraju pristup raskrnici.

Policija je fotografisala sva vozila koja su učestvovala u blokadi i upozorila učesnike protesta da su kazne od 20.000 do 40.000 dinara i do 30 dana zatvora.

Pošto ova upozorenja nisu uticala na prestanak blokade, tek nakon upozorenja da će pojedinačno sklanjati automobile koji onemogućavaju saobraćaj, učesnici protesta sinhronizovano su pomjerili svoja vozila i otvorili raskrnicu.

Građani su različito reagovali na ovu blokadu. Na raskrsnici koja je pretvorena u pješačku zonu, između ostalog, igrao se i fudbal, pojedini pješaci su se pridružili protestima, dok su drugi u prolazu dobacivali i negodovali zbog toga što njihovi sugrađani, svoje nezadovoljstvo cijenom goriva iskazuju blokadom saobraćaja.

Uz međusobne verbalne uvrede, ova blokada prošla je bez inicidenata, a na to je, vjerovatno, uticalo i prisustvo policije koje je raslo kako je blokada odmicala.