Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeid: Bez poštovanja ljudskih prava svijet će ući u haos, mizeriju i rat

UN_HRC_Zeid_al_Hussein

Čelnik UN-a za ljudska prava upozorio je u ponedjeljak da će svijet “mnogo izgubiti” ako se države ne pridržavaju da štite i podržavaju osnovna ljudska prava navedena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

– Bez obavezivanja na temeljna ljudska prava, na dostojanstvo i vrijednost ljudskog bića, na jednaka prava za muškarce i žene, zemlje velike i male, naš svijet će ući u haos, mizeriju i rat – izjavio je Zeid al Hussein na otvaranju 34. zasjedanja Vijeća za ljudska prava (HRC) u Ženevi.

– Od svih postratnih postignuća, ova kategorija univerzalnosti ljudskih prava u zakonima o ljudskim pravima mora biti od ključnog značaja – kazao je.

Dok se svijet suočava s geoplitičkom neizvjesnošću, visoki komesar tražio je od država da ostanu čvrste u svom obavezivanju na multilateralni sistem i da ne ponavljaju greške iz prošlosti koje su dovele do propasti prethodnice UN-a, Lige naroda.

Pozdravljajući napredak ostvaren od Drugog svjetskog rata i uspostave Ujedinjenih nacija 1945. godine, Zeid je kazao da treba više učiniti na poštovanju ljudskih prava širom svijeta.

– Ljudi to znaju. Oni znaju dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog bića – naglasio je on, dodajući “tražim od vas da poštujete prava sviju, i da ustanete s nama”.

Stvoren 2006. godine HRC je globalno međuvladino tijelo koje radi na promoviranju i zaštiti ljudskih prava širom svijeta putem rasprava i preporuka.

Tridesetčetvrto zasjedanje HRC-a koje je počelo danas bit će završeno 24. marta, prenosi Xinhua.