Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke iz kijeva i washingtona

Zelenski: Budite spremni, Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje; Blinken: Rat će potrajati

zelenski tw

Američki šef diplomacije Antony Blinken rekao je evropskim saveznicima kako Amerika vjeruje da bi ruska agresija na Ukrajinu mogla potrajati sve do kraja ove godine, rekla su za CNN dva evropska dužnosnika. I europski i američki dužnosnici procjenjuju da se ne nazire brzi kraj rata u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je za CNN da bi “sve zemlje svijeta” trebale biti spremne na mogućnost da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Zelenski je u intervjuu iz ureda predsjednika u Kijevu rekao da bi se Putin mogao okrenuti nuklearnom ili kemijskom oružju jer ne cijeni živote stanovnika Ukrajine.

“Ne samo ja – cijeli svijet, sve zemlje moraju biti zabrinute”, rekao je. “Za njih životi ljudi ništa ne vrijede. I to više nije problem samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet”, rekao je.

Američki šef diplomacije Antony Blinken rekao je evropskim saveznicima kako Amerika vjeruje da bi ruska agresija na Ukrajinu mogla potrajati sve do kraja ove godine, rekla su za CNN dva evropska dužnosnika. I europski i američki dužnosnici procjenjuju da se ne nazire brzi kraj rata u Ukrajini.

Niz dužnosnika koji su razgovarali sa CNN-om naglasio je da je teško predvidjeti koliko bi rat mogao trajati, ali nekoliko njih je istaknulo da nema nikakvih indikacija da su se ciljevi i ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenili pa su dodali kako nije vjerojatno da će tražiti mir putem pregovora ako ne bude suočen s vojnim porazom.

Predviđanja da bi se rat u Ukrajini mogao pretvoriti u dugotrajni konflikt odskaču od ruskih očekivanja s početka rata, kad je Moskva očekivala da će brzo zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev.

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je da će borbe trajati “još mjesecima ili dulje od toga”, a dva europska dužnosnika rekla su kako vjeruju da će borbe na istoku Ukrajine trajati još četiri do šest mjeseci te rezultirati bezizlaznom situacijom za obje strane.