Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

The Economist

Zelenski: Francuska se boji Rusije, zato nam ne šalju oružje

zelenski (1)

U intervjuu navodi da je britanski Boris Johnson bio mnogo voljniji da pošalje oružje

Zelenski za The Economist komentirao koje zapadne zemlje (ne)pomažu u borbi protiv ruske invazije
Ključne riječi: ZELENSKI,ZAPAD,VOJNA POMOć

U intervjuu za britanski sedmični list The Economist, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iznio je svoje mišljenje o tome koje zemlje zapadne Evrope pomažu ili ne pomažu u borbi protiv ruske invazije na njegovu zemlju.

Tom prilikom je oštro kritizirao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer nije pružio vojnu podršku.

– Zašto nisu? Zato što se boje Rusije. I to je to. A oni koji su prvi izašli sa takvim stavovima su oni koji se i najviše plaše – rekao je Zelenski.

U intervjuu navodi da je britanski Boris Johnson bio mnogo voljniji da pošalje oružje.

– Tako je. Da budem iskren, Johnson je lider koji pomaže više. Lideri zemalja reagiraju prema tome kako se ponašaju njihovi birači. U ovom slučaju, Johnson je odličan primjer – dodaje Zelenski.

On je dodao da je Britanija definitivno na strani Ukrajine.

– Oni ne balansiraju. Britanija ne vidi alternativu za izlaz iz situacije osim da pomognu naoružanjem – rekao je Zelenski.

Njegov čvrst dojam je da Britanija želi da Ukrajina pobijedi, a da Rusija izgubi, ,,ali nisam spreman reći da li Britanija želi da se rat oduži ili ne.”

Njemačka u međuvremenu sve ovo vrijeme pokušava da balansira.

– Pokušavaju da imaju uravnotežen pristup. Imaju duge i tijesne odnose sa Rusijom i situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Djelomično nam pomažu. Mislim da se pokušavaju prilagođavati situaciji kako se ona razvija – rekao je on.

Dodao je da Njemačka također osmatra kako situacija utiče na njihovu vlastitu zemlju.

– Oni će pomoći ako postoji pritisak javnosti na njih u Njemačkoj da to i učine. Čim taj pritisak javnosti oslabi, vlasti u Njemačkoj mogu prestati s pomoći jer vide da je dovoljno to što su već učinili – zaključio je Zelenski u intervjuu za The Economist.