Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka predsjednika

Zelenski: Imamo posla s teroristima

New Project (73)

Ruske rakete od jutros razaraju sve veće ukrajinske gradove, pogađajući isključivo civilne mete

“Ne treba mi prevoz, treba mi oružje”, poručio krajem februara ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dok su ruske okupacione snage nadirale prema Kijevu.

Zelenskom je tada nuđeno od strane Zapada da ga se izvuče iz prijestonice koja je bila pod prijetnjom okupacije. Zelenski je umjesto bijega izabrao bitku, bez obzira što su ruski okupatori bili stigli u predgrađa Kijeva. Ruskih okupatora danas nema oko Kijeva, no njihove rakete jutros su zasule strogi centar grada. Kao odmazda za eksploziju na Krimskom mostu, Rusi su, očekivano, brutalno udarili po civilinom ciljevima.

I ne samo po Kijevu. Ruske rakete od jutros razaraju sve veće ukrajinske gradove, pogađajući isključivo civilne mete. Hoće li to slomiti Ukrajince? Smanjiti njihovu želju za oslobađanjem svakog pedlja okupiranog teritorija? Teško.

Jedan od ključnih razloga je sigurno i taj što ih vodi čovjek poput Zelenskog.

Zelenski se jutros oglasio video porukom građanima, ali ne iz sigurnog skloništa ili nekakvog bunkera.

“Teško jutro. Imamo posla s teroristima. Deseci projektila, iranski “šahidi”. Imaju dvije mete.

Energetski objekti – u cijeloj zemlji. Kijevska regija i Hmjelnicki region, Lavov i Dnjepar, Vinica, Frankivska regija, Zaporizhzhia, Sumy regija, Harkovska regija, Zhytormyr regija, Kirovohradska regija. Žele paniku i haos, žele uništiti naš energetski sistem. Oni su beznadni.

Drugi cilj su ljudi. Vrijeme i mete su posebno odabrane kako bi izazvale što veću štetu. Danas ostanite u skloništima. Uvijek se pridržavajte sigurnosnih pravila.

I uvijek zapamtite: Ukrajina je bila prije nego što se ovaj neprijatelj pojavio, Ukrajina će biti nakon njega”, poručio je Zelenski u video poruci snimljenoj ispred predsjedničke palate u Kijevu.