Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ŽELJEZNI, NESLOMLJIVI"

Zelenski je zvijezda, ali ovaj čovjek najzaslužniji je za razbijanje Putinovog “blitzkriega”

Valerii Zaluzhnyi – zaluzni – nato (1)

Od početka rata njegov glavni zahtjev političkim vođama bio je da se maknu s puta i puste vojnike da rade svoj posao

Iako se dokazao kao harizmatični nacionalni lider – a ne “klaun” ili “svirač k…”, kako ga vole zvati oni koji ga ne podnose – ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ipak nije vojskovođa. Stoga mu se ne mogu direktno pripisati bodovi za uspjeh ukrajinske vojske u prvim danima rata i iznenađujuće snažan otpor do danas, piše Slobodna Dalmacija.

Zelenski je lice moderne Ukrajine sa zapadnim aspiracijama, onaj koji će dobiti ovacije nakon obraćanja američkom Kongresu, Evropskom parlamentu, Ujedinjenim narodima ili publici na dodjeli nagrade Grammy.

No, ako se baš mora uprijeti prstom u jednu osobu najviše zaslužnu za razbijanje Putinovog “blitzkriega” onda je to – već po samoj funkciji – vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni.

No, za razliku od Normana Schwarzkopfa “Olujnog”, koji je vodio američke trupe u Zaljevskom ratu, ili Davida Petraeusa, koji je rukovodio ratom u Iraku i dobio nadimak “Kralj David”, general Zalužni uglavnom izbjegava ratnu slavu, prepustivši tu ulogu bivšem glumcu Zelenskom. A ta se podjela uloga pokazala savršenom.

“Zalizni Nezlamni Zalužni”

Iako vrhovni komandant na sve načine nastoji izbjeći status slavne osobe, njegov dosadašnji uspjeh u potiskivanju ruskih osvajača nužno ga već sada kandidira za status historijske osobe u njegovoj domovini. U jednom nedavnom domoljubnom videu čak su mu nadjenuli i nadimak koji se rimuje na ukrajinskom: Zalizni Nezlamni Zalužni — Željezni Neslomljivi Zalužni.

Vojni uspjesi koji uključuju obranu Kijeva i zadržavanje većine drugih velikih gradova, rezultat su strategije ovog 48-godišnjaka kojeg je Zelenski imenovao vrhovnim komandantom u julu 2021. godine.

Ali, Zalužni i drugi ukrajinski visoki oficiri za ovaj se rat ne počinju pripremati od tada. Po svemu što se događalo na istoku Ukrajine od 2014. godine, znali su da moraju očekivati puni vojni sraz s Rusijom.

U septembru 2021., dva mjeseca prije nego što će američka administracija početi upozoravati svijet da je ruska invazija gotova stvar, objavljujući obavještajne podatke o gomilanju trupa na ukrajinskim granicama, Zalužni je govorio o pripremi za taj konačni napad: “Uvijek sam govorio o tome otkako sam preuzeo dužnost, prijetnja potpunom agresijom bila je očita”, rekao je tada u intervjuu za Radio Svobodu.

“Naš zadatak kao Oružanih snaga nije čekati manu s neba. Moramo se pripremiti za to. I činimo sve kako bismo bili spremni. Sa svoje strane provodimo niz vježbi, uključujući i naše zapadne partnere. Činimo sve da neprijatelj bude manje voljan provesti takav scenarij”, dodao je.

U januaru 2022. Zalužni je razgovarao s NATO-ovim vojnim odborom, najvišim tijelom savezničkih oficira, i obavijestio ih da je ukrajinska vojska spremna: “Podsjetio sam saveznike da naš rat traje još od 2014. i da od tada radimo svoj posao”, rekao je za nacionalnu novinsku agenciju Ukrinform nakon tog sastanka.

Velika rekonstrukcija

Svejedno, Washington, Moskva i većina svijeta očekivali su da će Rusija poraziti ukrajinsku vojsku u nekoliko dana. Ali ne i Zalužni, koji se na čelu armije nije našao slučajno. Bio je to dio opsežnog “remonta” vojnih snaga, koji je počeo s restrukturiranjem komande, s ciljem da se upravljanje vojnim operacijama odvoji od političkih pozicija.

“Predsjednik želi vidjeti sinergiju između Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je tada šef predsjednikovog ureda za odnose s javnošću. “Nažalost, ne vidimo takvu sinergiju, vidimo sukobe.”

Sam Zalužni svoju će ulogu kasnije jasno sažeti, implicirajući kako on nije tu da se petlja u politiku, ali da očekuje i obrnuto: “Ja sam kao vrhovni komandant odgovoran za borbenu spremnost, obuku i vođenje Oružanih snaga”, naglasio je lani za Radio Svobodu, ukrajinski ogranak Radija Slobodna Europa, u jedinom njegovom velikom intervjuu koji je moguće pronaći na internetu.

General Zalužni nije krio da se zalagao za povećano finansiranje i druge vrste javne potpore vojsci, a od početka rata njegov glavni zahtjev političkim vođama bio je da se maknu s puta i puste vojnike da rade svoj posao. Naročito da u javnosti ne stvaraju dvojbe oko razvoja ratne situacije. “Želim se obratiti političarima koji u okupiranim gradovima govore o ‘izdaji’ i daju vojne operativne ‘procjene'”, napisao je Zalužni na svojoj Facebook stranici. “Svojim neodgovornim izjavama – na primjer, ‘protivnik je bez problema zauzeo…’ ili onima da se neko ‘sprema predati zemlju’ – vrijeđate naše vojnike”, poručio je nekim lokalnim političarima.

Napomenuo je da su ukrajinske trupe obuzdale drugu najmoćniju vojsku na svijetu. “Zaustavili smo protivnika na svim stranama. Nanijeli smo mu gubitke koje nikad nisu vidjeli ili mogli zamisliti. Svi Ukrajinci znaju za ovo. Svijet zna za ovo.”

General Valerij Zalužni utjelovljuje novu generaciju ukrajinskih časnika koji su se brusili u osmogodišnjem ratu u Donbasu i na poligonima širom Evrope vježbali s NATO snagama – navodi Politico. Stjecali su tako iskustva posve drukčija od autoritarnog upravljanja vojskom ustanovljenog kroz desetljeća krute sovjetske vojne obuke.

“Ta saradnja s NATO-om iznjedrila je grupu profesionalnih ukrajinskih ofiira koji su težili zapadnim standardima i pomogli u izgradnji decentraliziranog, agilnijeg načina ratovanja od ruskog modela, koji je zaglavio u ukrajinskom blatu”, analiziraju u Politicu, koji donosi i izjavu Oleksija Melnika, bivšeg časnika ukrajinskih zračnih snaga iz Centra Razumkov, “think tanka” sa sjedištem u Kijevu:

“Vjerovatno mogu govoriti o Zalužniju ne samo kao o pojedincu, već kao o predstavniku nove generacije ukrajinske vojske – čitavog spektra viših, srednjih, pa čak i nižih oficira”, rekao je.

Poraz staromodnog sovjetskog modela

“Agresija širokih razmjera” za koju su se oni na vrijeme pripremali krenula je 24. februara, dok su se ruski tenkovi kretali prema Kijevu, a projektili pogađali ciljeve širom Ukrajine. Ukrajinske pripreme za taj trenutak trajale su još otkako su Putinove trupe došle na Krim 2014., anektirajući poluotok i također pretvarajući Donbas u trajnu ratnu zonu. Ta obuka i iskustvo na bojnom polju protiv Rusa i separatistista na ukrajinskom teritoriju omogućilo je komandantima malih, raštrkanih jedinica da misle svojom glavom, suprotno od starog sovjetskog modela vodstva s vrha prema dolje, koji je paralizirao ruske jedinice i prisilio neke od njihovih generala da se osobno upute na prve linije, gdje je nekoliko njih i poginulo.

A kroz intenzivno, svakodnevno borbeno iskustvo u Donbasu, ukrajinske jedinice su iz prve ruke uvidjele koliko je individualna inicijativa ključna u borbi takvih malih jedinica. Ti mladi vojnici i njihovi oficiri “bili su oni koji su kroz to iskustvo shvatili kako ne mogu dopustiti da o svemu moraju konsultirati generala prije nego što donesu odluku”, rekao je za Politico penzionisani pukovnik američke vojske Liam Collins.

Sve to poklopilo se sa širom kampanjom modernizacije u kojoj je ukrajinska vojska usvojila nove, kreativnije borbene tehnike. “Želimo se odmaknuti od geografskih karata i pisanja borbenih komandi kao da smo u 1943.”, rekao je Zalužni u intervjuu za ArmyInform, informativno glasilo ministarstva obrane Ukrajine.

Bivši američki oficir specijalnih snaga, koji je tokom godina svjedočio promjenama u ukrajinskim specijalnim jedinicama, rekao je da su do 2020. ukrajinski komandosi već “izgledali i ponašali se kao zapadni SoF” (Snage za specijalne operacije).

Taktika “udari i bježi” koju su ukrajinski vojnici koristili ove godine, imala je velik učinak. Od 120 bataljuna koje je Rusija poslala u Ukrajinu 24. februara, njih 40 — uključujući i one koji su predvodili napad na Kijev i Černihiv — povuklo se u Bjelorusiju na “lizanje rana”. Čak 29 od tih jedinica trenutno je nesposobno za borbu, zbog ogromnih gubitaka koje su pretrpjeli od malih timova Ukrajinaca naoružanih protuoklopnim oružjem koje im je stiglo sa zapada.

Vođa “potpuno drukčijih ljudi”

Njihov vrhovni komandant Valerij Zalužni pri svemu tome ponovno se ne gura u prvi javni plan, već naglašava važnu ulogu svojih podređenih. Poručuje da je ukrajinska vojska popunjena mladim, profesionalnim vojnicima i budućim vođama:

“Ovo su potpuno drukčiji ljudi, ne kao mi kad smo bili poručnici. Nose klice koje će za pet godina potpuno promijeniti vojsku. Gotovo svi dobro znaju strani jezik, dobro rade s gadgetima, načitani su”, rekao je za ArmyInform. “Nisu žrtveni jarci, kao oni u ruskoj vojsci, već naši pravi saradnici koji će uskoro zamijeniti današnje oficire. Već smo pokrenuli ovaj proces i više nema povratka”, dodao je. “Ni samo ukrajinsko društvo neće nam dopustiti da vojsku vratimo u 2013.”

I čisto filmski gledano – da se vratimo na Zelenskijev teren – usporedimo li ruskog “krvnika Sirije” Aleksandra Dvornikova ili čečenskog Ramzana Kadirova s Valerijem Zalužnim, već na prvi pogled jasno je ko je pozitivac u ovom ratnom “scenariju”.