Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Jučer je bio historijski dan

scholz macron draghi zelenski ss

Očekuje se da će Evropska komisija danas objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij opisao je posjet Kijevu čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije kao “historijski dan” za njegovu zemlju.

“Ukrajina uživa potporu četiri moćne europske države”, rekao je u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Evropskoj uniji nego ikad od njezine nezavisnosti.

Očekuje se da će Evropska komisija danas objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku.

Evropa bi mogla napisati novu priču o slobodi i “konačno eliminirati sivu zonu između EU i Rusije” zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena, rekao je Zelenski.

Osvrćući se na sirene za zračne napade koje su se oglasile u Kijevu tokom posjeta europskih čelnika, Zelenskij je rekao da je Rusija pokušala stvoriti napetu atmosferu, “ali nitko se nije bojao”.