Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Jučer smo imali dobar i moćan dan na frontu, posebno kod Bahmuta

rat u ukrajini borbe
Foto: Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedjelju kao “dobar dan, moćan dan” na frontu

Viši ukrajinski zvaničnik izvijestio je o jučerašnjim teškim borbama na sjeveroistoku zemlje, dok snage Kijeva drže borbene crte i na nekim područjima uspješno napreduju. Ruska vojska saopćila je da je zaustavila ukrajinske snage na sjeveroistoku.

“Pokušali su nas odvratiti od Bahmuta”

Također je rekla da je oborila tri ukrajinske bespilotne letjelice koje su pokušale napasti Moskvu i oštetile visoku zgradu u kojoj se nalaze vladini uredi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedjelju kao “dobar dan, moćan dan” na frontu, posebice u blizini Bahmuta, gdje ukrajinske snage kažu da vraćaju teritorij izgubljen kada su ruske snage zauzele grad u maju.

Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost za napade bespilotnim letjelicama, ali je Zelenski rekao da se rat “postupno vraća na rusku teritoriju – u svoja simbolična središta”. Ruske snage pokrenule su posljednji u nizu noćnih zračnih napada u kojima je pogođena, kako su rekli zvaničnici, “nestambena zgrada” u sjeveroistočnom gradu Harkivu, ali nije bilo žrtava.

Ključna zadaća Rusa

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da ruske snage “pokušavaju istjerati” ukrajinske trupe s položaja na sjeveroistoku koje je okupirala Moskva nakon invazije u februaru 2022., ali su ih kasnije ponovno zauzeli ukrajinski vojnici.

Ključna zadaća Rusa, rekla je za nacionalnu televiziju, bila je “odvratiti naše snage od područja Bahmuta, gdje imamo uspješnu ofanzivu”.

“Beskonačno su napadali ove sedmice. Ali naše trupe odolijevaju napadima i ponekad ih potiskuju uz teške gubitke”, rekla je. Maliar je rekla da Rusi nisu pretrpjeli “ništa manje gubitaka nego tokom žestokih bitaka u Bahmutu”, koji su ruske snage osvojile nakon više od 10 mjeseci borbi.