Globus

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Kina ne smije podržavati Rusiju u ukrajinskom ratu

03/08/2022

Odgovarajući na studentsko pitanje o stavu Kine, Zelenski je izjavio kako bi volio da se Peking pridruži zemljama među kojima su Sjedinjene Države i Australija koje su osudile rusku invaziju koja je počela u februaru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je australskim univerzitetskim studentima da Kina ne smije pomagati Rusiji u njenom ratu protiv njegove domovine i da mora ostati barem neutralna.

Zelenski se obratio 21-om australskom univerzitetu u srijedu u online raspravi čiji je domaćin australski Nacionalni univerzitet u Canberri.

Odgovarajući na studentsko pitanje o stavu Kine, Zelenski je izjavio kako bi volio da se Peking pridruži zemljama među kojima su Sjedinjene Države i Australija koje su osudile rusku invaziju koja je počela u februaru.

– Za sada Kina balansira i zapravo je neutralna, i pošteno ću reći, ta neutralnost je bolja nego da se Kina pridruži Rusiji – izjavio je Zelenski putem prevodioca iz Ukrajine.

– Za nas je bitno da Kina ne bude pomagala Rusiji – dodao je Zelenski.

Kina odbija da kritikuje ruski rat u Ukrajini ili čak da ga pominje kao invaziju, dok istovremeno osuđuje zapadne sankcije protiv Rusije i optužuje Zapad za provociranje Moskve.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da bi uvođenje sankcija moglo biti “mač s dvije oštrice” i da će globalna zajednica patiti od “politiziranja, mehaničkog usvajanja stavova i naoružavanja”.

Zelenski se obraćao sličnim online univerzitetskim forumima – u Kanadi u junu, i u Japanu prošlog mjeseca, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.