Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Na čekanju 22 miliona tona žitarica jer Rusija blokira ukrajinske luke

zelenski facebook

Obraćajući se indonezijskom think tanku na internetskom forumu u petak, Zelenski je rekao da 22 miliona tona žitarica danas se drži u silosima, piše CNN

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je gotovo polovica ukrajinskog izvoza žitarica trenutno zaustavljena jer Rusija nastavlja blokirati glavne izvozne rute zemlje kroz Crno i Azovsko more, nazivajući situaciju potencijalnom “katastrofom” za globalnu sigurnost hrane.

Obraćajući se indonezijskom think tanku na internetskom forumu u petak, Zelenski je rekao da 22 miliona tona žitarica danas se drži u silosima, piše CNN.

– Ne možemo ih isporučiti na međunarodna tržišta gdje su potrebni u ovom trenutku – upozorio je on.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da su procjene UN-a da bi glad ove godine mogla pogoditi dodatnih 50 miliona ljudi “blaga” procjena, što implicira da će broj pogođenih biti veći.

– Glad ne dolazi sama, uvijek je popraćena političkim haosom koji pogoršava situaciju, uništava živote ljudi, stvara nesigurne uslove za obične ljude. U julu, kada će mnoge zemlje iscrpiti svoje zalihe prošlogodišnje žetve, postat će očito da katastrofa uistinu dolazi – rekao je on.