Globus

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Nisam siguran da je Putin živ

19/01/2023
Foto: Screenshot/YouTube

""Nisam siguran da je predsjednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje na televiziji, da je to on. Nisam skroz siguran da je on živ i da on donosi odluke, odnosno tko donosi odluke ondje"

Ukrajina će povratiti Krim od ruske vlasti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom obraćanja uživo na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Potom je govorio i o Putinu.

“Nisam siguran da je predsjednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje na televiziji, da je to on. Nisam skroz siguran da je on živ i da on donosi odluke, odnosno tko donosi odluke ondje. Kakvi su to ljudi? Nemam takve informacije”, kazao je.

“Ne razumijem baš kako evropskim čelnicima možete obećati jednu stvar, a sljedeći dan pokrenuti potpunu agresiju na zemlju. Samo mi nije jasno s kim imamo posla. Kad kažemo ‘mirovni pregovori’, ne razumijem baš s kim trebamo pregovarati”, dodao je Zelenski.

Još je jednom pozvao zapadne saveznike i partnere da pošalju više oružja Ukrajini kako bi pomogli u borbi protiv ruske agresije. Rekao je da su Ukrajini hitno potrebni oprema, topništvo i granate.

“Stotine puta smo govorili o nedostatku oružja. Ne možemo ići samo na motivaciju”, rekao je. “Ukrajinska protuzračna odbrana ostaje slabost i Rusija će vjerojatno uskoro pokrenuti još jednu seriju napada dronovima”, dodao je Zelenski.

“Postoje trenuci kada nema potrebe oklijevati. Kada ljudi trebaju reći, ‘Dat ću ti tenkove ako neko drugi to učini'”, rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.