Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski o gradu kojeg Rusi mjesecima napadaju: Branit ćemo ga, ali ne po svaku cijenu

zelenski ss

U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, a ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je u gradu nakon višemjesečne ruske opsade i strašnih razaranja ostalo manje od 5.000 civila

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck kojeg Rusi već mjesecima očajnički pokušavaju osvojiti, ali će pritom paziti na cijenu koju za to plaća u životima branitelja.

U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, a ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je u gradu nakon višemjesečne ruske opsade i strašnih razaranja ostalo manje od 5.000 civila.

U intervjuu za talijanski dnevni list Corriere Della Serra, Zelenski je rekao: “To nije naročito velik grad. Baš kao i mnoge druge gradove u Donbasu, Rusi su ga potpuno razorili”. “Za nas je važno ga odbraniti, ali ne po svaku cijenu, ne ako će svi umrijeti”, dodao je.

Dio analitičara navodi da je važnost Bahmuta više simbolička nego strateška. Padne li Bahmut, Rusima bi mogao biti otvoren put prema osvajanju drugih gradova u zapadnom dijelu Donjecka. Rusi napadaju Bahmut od srpnja, a napad predvode plaćenici iz zloglasne skupine Wagner, koji uz ogromne gubitke polako osvajaju teritorij okolnih sela.