sastanak putem videolinka

Zelenski poručio američkim senatorima: Ovo je možda zadnji put da me vidite živog

zelenski zoom (1)

Jedan senator sa sastanka, prenosi CNN, kaže da Zelenski traži nove sankcije u području energetike, ali i dodatno naoružanje kao pomoć u odbrani od ruske invazije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Amerikanaca dodatnu pomoć.

Sastao se sinoć s američkim Senatom preko Zooma i od njih zatražio nove sankcije Rusiji i zabranu leta nad Ukrajinom.

Jedan senator sa sastanka, prenosi CNN, kaže da Zelenski traži nove sankcije u području energetike, ali i dodatno naoružanje kao pomoć u odbrani od ruske invazije.

Također, naveo je da ukrajinski predsjednik traži od SAD-a zabranu uvoza ruske nafte, ali i prekid svih komercijalnih transakcija putem Vise i Mastercarda.

Nešto kasnije, objavljeno je da kartice Mastercard ili Visa izdane u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdane u inostranstvu neće raditi unutar zemlje.

Zelenski je Amerikancima zahvalio na dosadašnjoj pomoći.

Sastanak je trajao oko sat vremena, a odmah na početku sastanka Zelenski je Amerikancima rekao da je ovo možda zadnji put da ga vide živog.

Meta broj jedan

Zelenski je, podsjetimo, u nekoliko navrata rekao da je “meta broj jedan”, dodavši kako ga ruski specijalci traže, a jučer je britanski Times objavio da je Zelenski preživio najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Times je nedavno objavio da su plaćenici iz tzv. Wagner grupe i čečenskih specijalnih snaga poslani da eliminiraju Zelenskog.

Razgovor s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je Washington preduzeo akcije “da bi povećao troškove Rusije zbog njene agresije u Ukrajini”, objavila je Bijela kuća, javlja Anadolu Agency (AA).

U telefonskom razgovoru američki predsjednik rekao da “njegova administracija pojačava bezjednosnu, humanitarnu i privrednu pomoć Ukrajini i blisko sarađuje s Kongresom da bi osigurala dodatna sredstva”.

Biden je pozdravio odluku Visa i Mastercarda da obustave uslugu u Rusiji.

On je “ponovio svoju zabrinutost zbog nedavnog ruskog napada na ukrajinsku nuklearnu elektranu i pohvalio je vještinu i hrabrost ukrajinskih operatera koji su reaktore održavali u bezbjednom stanju.”

Lideri SAD i Ukrajine su razgovarali i o nedavnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije. Moskva je dodatno izolovana jer je njenim avionima zabranjeno letenje u evropskom, američkom i kanadskom vazdušnom prostoru.