predsjednik ukrajine

Zelenski: Počela je protuofanziva, imam poruku za Putina

volodimir zelenski
Foto: Twitter

“U Ukrajini se odvijaju protuofanzivne i odbrambene akcije, ali neću detaljno govoriti u kojoj su fazi”, rekao je

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u subotu da su ukrajinske protuofanzivne operacije u toku, ali je ostao diskretan po pitanju detalja osim slanja poruke Kremlju da su njegovi najviši generali dobro raspoloženi.

Zelenski je prezirno slegnuo ramenima na pres konferenciji u Kijevu kada je upitan za komentar nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak rekao da su ukrajinske snage sigurno započele svoju toliko najavljivanu protuofanzivu.

“U Ukrajini se odvijaju protuofanzivne i odbrambene akcije, ali neću detaljno govoriti u kojoj su fazi”, rekao je, nabrajajući poimence vrh ukrajinske vojske, piše Reuters

“Svi su pozitivno raspoloženi. Prenesite to Putinu”, rekao je sa smiješkom uz kanadskog premijera Justina Trudeaua koji je bio u posjeti.

Ukrajina je mjesecima govorila da planira provesti veliku protuofanzivu kako bi ponovno zauzela dijelove zemlje koje je okupirala Rusija na jugu i istoku, ali provodi strogu operativnu šutnju i za sada niječe da je započela glavnu operaciju.

Rusija kaže da je Ukrajina pokrenula veliki ofanzivni napad ove sedmice, ali da snage Kijeva nisu uspjele probiti njegovu odbranu i pretrpjele su teške gubitke.

Uz oskudno neovisno izvješćivanje s prve crte ratišta, bilo je teško procijeniti stanje borbi.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina izvela značajne operacije u nekoliko istočnih i južnih dijelova u posljednjih 48 sati, pri čemu je ruska odbrana mjestimično probijena.

“U nekim su područjima ukrajinske snage vjerovatno dobro napredovale i probile prvu liniju ruske obrane. U drugim je ukrajinski napredak bio sporiji”, navodi se, karakterizirajući učinak ruske vojske kao mješovit.

“Neke (ruske) jedinice vjerovatno provode vjerodostojne manevarske odbrambene operacije dok su se druge povukle u određenom neredu, usred povećanih izvještaja o ruskim gubicima dok se povlače kroz vlastita minska polja.”