luka u odessi

Zelenski: Počeo utovar prvog broda za izvoz žita iz Ukrajine od početka rata

zelenski

“Počeo je utovar prvog teretnog broda od početka rata. Ovo je turski brod. Ukrajina je potpuno spremna na izvoz žita i od partnera čekamo informacije za isporuku“, rekao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da je u Černomorsku u Odeskoj oblasti počeo prvi utovar na brod za transport žitarica iz Ukrajine, što će biti prvi izvoz od početka ruskog napada na tu zemlju.

Zelenski je posjetio luku Černomorsk, a potom je rekao da su završile potrebne pripreme za početak isporuke žitarica prema sporazumu potpisanom između Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda (UN) pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Predstavnik Ambasade Republike Turske u Kijevu Buket Kabakci, američka ambasadorica Bridget Brink i drugi diplomati bili su sa Zelenskim tokom posjete.

“Počeo je utovar prvog teretnog broda od početka rata. Ovo je turski brod. Ukrajina je potpuno spremna na izvoz žita i od partnera čekamo informacije za isporuku“, rekao je Zelenski.

Pojasnio je da je ukrajinska strana proslijedila informacije svojim partnerima, odnosno delegacijama Turske i UN-a.

“Čekamo signal od njih, mislim da će to biti danas ili sutra“, rekao je Zelenski.

U svojoj pisanoj poruci koju je podijelio na svom Telegram profilu, Zelenski je istakao da je za Ukrajinu od velike važnosti da i dalje bude garant globalne prehrambene sigurnosti.

Ukrajinska luka Odessa mjesecima je zatvorena, a danas je otvorena za posjetu predstavnika domaćih i međunarodnih medija.