Globus

luka u odessi

Zelenski: Počeo utovar prvog broda za izvoz žita iz Ukrajine od početka rata

29/07/2022
Foto: Screenshot/Twitter

“Počeo je utovar prvog teretnog broda od početka rata. Ovo je turski brod. Ukrajina je potpuno spremna na izvoz žita i od partnera čekamo informacije za isporuku“, rekao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da je u Černomorsku u Odeskoj oblasti počeo prvi utovar na brod za transport žitarica iz Ukrajine, što će biti prvi izvoz od početka ruskog napada na tu zemlju.

Zelenski je posjetio luku Černomorsk, a potom je rekao da su završile potrebne pripreme za početak isporuke žitarica prema sporazumu potpisanom između Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda (UN) pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Predstavnik Ambasade Republike Turske u Kijevu Buket Kabakci, američka ambasadorica Bridget Brink i drugi diplomati bili su sa Zelenskim tokom posjete.

“Počeo je utovar prvog teretnog broda od početka rata. Ovo je turski brod. Ukrajina je potpuno spremna na izvoz žita i od partnera čekamo informacije za isporuku“, rekao je Zelenski.

Pojasnio je da je ukrajinska strana proslijedila informacije svojim partnerima, odnosno delegacijama Turske i UN-a.

“Čekamo signal od njih, mislim da će to biti danas ili sutra“, rekao je Zelenski.

U svojoj pisanoj poruci koju je podijelio na svom Telegram profilu, Zelenski je istakao da je za Ukrajinu od velike važnosti da i dalje bude garant globalne prehrambene sigurnosti.

Ukrajinska luka Odessa mjesecima je zatvorena, a danas je otvorena za posjetu predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.