Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinski predsjednik

Zelenski pozvao Japan da pojača pritisak na Rusiju

zelenski japan AA (1)

Njegov govor dolazi nekoliko sati prije nego što japanski premijer Fumio Kishida otputuje u Bruxelles kako bi prisustvovao samitu Grupe sedam (G7) koji će biti održan u četvrtak na marginama vanrednog sastanka čelnika NATO-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je u virtualnom obraćanju japanskim poslanicima pozvao Tokio da pojača pritisak i sankcije protiv Rusije.

Zelenski je izjavio da Rusija priprema korištenje hemijskog oružja u Ukrajini i naglasio je da su nuklearne eklektrane u njegovoj zemlji “u opasnom stanju”.

Zelenski, prvi šef države koji se virtualno obratio japanskim parlamentarcima, izrazio je zahvalnost na japanskoj pomoći nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Također je nazvao Vijeće sigurnosti UN-a “nefunkcionalnim”.

Njegov govor dolazi nekoliko sati prije nego što japanski premijer Fumio Kishida otputuje u Bruxelles kako bi prisustvovao samitu Grupe sedam (G7) koji će biti održan u četvrtak na marginama vanrednog sastanka čelnika NATO-a.

Zelenski je pozvao na direktne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončaju sukoba. On je, međutim, upozorio u nedavnom intervjuu za CNN da će izbiti treći svjetski rat ukoliko pregovori propadnu, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.