ukrajinski predsjednik

Zelenski pozvao Scholza i Steinmeiera da na 9. maj posjete Ukrajinu

zelenski aa

Zapadni zvaničnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti obraćanje za Dan pobjede kako bi objavio rat ili proglasio pobjedu u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je u petak da je pozvao njemačkog predsjednika i premijera u državnu posjetu Ukrajini 9. maja, na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti obraćanje za Dan pobjede kako bi objavio rat ili proglasio pobjedu u Ukrajini.

Njemačka je dio zapadne alijanse koja podržava Ukrajinu, ali kancelar Olaf Scholz tek treba učiniti posjetu u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Scholz je razmjenjivao oštre riječi s ukrajinskim zvaničnicima u posljednjim sedmicama zbog odbijanja zvaničnog Kijeva da pozove šefa njemačke države Frank-Waltera Steinmeiera, koga Ukrajina optužuje da je udovoljavao Rusiji u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova.

Obraćajući se londonskom institutu za međunarodne odnose Chatham House u petak, Zelenski je izjavio da je razgovarao sa Steinmeierom i da je pozvao i njega i Scholza da dođu u Kijev.

Nije bilo nikakve objave da li su njemački političari pristali na poziv. Planirano je da predsjednica njemačkog parlamenta Baerbel Bas obiđe Ukrajinu u nedjelju i da ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uskoro posjeti tu zemlju, prenosi AP.