Globus

ukrajinski predsjednik

Zelenski pred UN-om nazvao Rusiju terorističkom državom, stigao ruski odgovor

29/06/2022
Foto: Screenshot

"Rusija nema pravo sudjelovati u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički", rekao je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti putem video-veze

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred UN-om Rusiju da je “teroristička država”, a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za “daljinsku PR kampanju” u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski zahtijeva da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. februara. Međutim, Rusija ima pravo veta u Vijeću i može se zaštititi od svake takve akcije.

“Rusija nema pravo sudjelovati u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički”, rekao je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti putem video-veze.

“Pozivam vas da delegaciji terorističke države oduzmete ovlasti.”

Moskva svoju invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za ničim izazvan rat.

Svih 15 članova Vijeća sigurnosti, uključujući Rusiju, ustali su radi minute šutnje nakon što ih je Zelenski zamolio da “odaju počast svim Ukrajincima koji su poginuli u ovom ratu”.

Ruski odgovor

Zamjenik ruskog ambsadora pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je Vijeću da je pojavljivanje Zelenskog putem video-veze narušilo autoritet tijela koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

“Vijeće sigurnosti UN-a ne bi se trebalo pretvarati u platformu za daljinsku PR kampanju predsjednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od sudionika NATO samita”, rekao je Poljanski.

Vijeće se sastalo nakon što je Ukrajina rekla da je u ruskom raketnom napadu namjerno gađan trgovački centar u ponedjeljak te da je u napadu ubijeno 18 ljudi.

Rusija je zanijekala da je pogodila trgovački centar projektilima, rekavši da je pogodila obližnje skladište američkog i evropskog oružja, izazvavši eksploziju koja je prouzročila požar u trgovačkom centru. Također je ustvrdila da taj trgovački centar nije u funkciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.