Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski prozvao čelnike Arapske lige: Neki ovdje zatvaraju oči pred strahotama

Foto: Screenshot/YouTube
Volodimir Zelenski

“Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage, nego iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je jučer tokom svog govora na summitu Arapske lige (AL) optužio neke arapske čelnike da ignoriraju strahote ruske invazije.

“Nažalost, postoje neki u svijetu i ovdje, među vama, koji zatvaraju oči pred ovom otimačinom i nezakonitim pripajanjima”, rekao je Zelenski šefovima arapskih država i pozvao ih da iskreno pogledaju što se dešava u njegovoj zemlji.

“Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage, nego iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo”, rekao je Zelenski.

Kao dobar primjer mirovne formule od koje koristi mogu imati i drugi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila nastavak izvoza na globalnoj razini.