Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se i separatisti

Zelenski rekao da od pregovora nema ništa ukoliko Rusija organizuje referendume

zelenski ss

“Ako okupatori nastave putem kvazireferenduma, zatvorit će sebi svaku priliku za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani očito trebati u jednom trenutku”, rekao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 7. augusta da ako Rusija nastavi s referendumima u okupiranim područjima njegove zemlje o pridruživanju Rusiji, neće biti pregovora s Ukrajinom ili njezinim međunarodnim saveznicima.

“Ako okupatori nastave putem kvazireferenduma, zatvorit će sebi svaku priliku za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani očito trebati u jednom trenutku”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruski i ukrajinski zavničnici  održali su nekoliko sesija razgovora ubrzo nakon što su ruske snage pokrenule svoju invaziju na Ukrajinu. Međutim, nijedan sastanak nije održan od kraja ožujka, a obje strane okrivljuju drugu za prekid razgovora.

Separatisti: Referendum će biti održan u septembru

Proruski separatisti koji upravljaju okupiranom regijom Zaporižja su objavili da ne odustaju od planova za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji, koji je planiran u septembru. Tačan datum referenduma još nije odlučen, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član separatističke uprave.

“Pripreme za referendum već su u toku. Zakazan je za septembar. Tačan datum referenduma se utvrđuje i bit će objavljen u bliskoj budućnosti”, rekao je Rogov.

Rusija je nakon okupacije regije formirala proruske uprave, pokrenuti su ruski TV kanali i radiostanice i uspostavljene trgovinske veze s okupiranim i anketiranim Krimom.

RIA Novosti pišu da separatisti raspravljaju o “sinkhonizaciji referenduma” s regijom Herson.