ukrajinski predsjednik

Zelenski: Rusi su temeljno promijenili pristup pregovorima

volodimir-zelenski-aa (2)

Dodao je da Rusija može zauzeti Kijev samo ako ga “sravni sa zemljom”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas, na konferenciji za novinare u Kijevu, govorio o “temeljno drukčijem pristupu” pregovorima Moskve, koja je ranije samo “postavljala ultimatume” u razgovorima s Ukrajincima.

Upitan o izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak, koji je spomenuo “napredak” u rusko-ukrajinskim pregovorima, Zelenskij je rekao da je “zadovoljan što ima neki signal iz Rusije”.

Tokom zadnjih pregovora “počeli smo razgovarati”, a Moskva “više ne postavlja samo ultimatume”, što predstavlja “temeljno drugačiji pristup”, dodao je Zelenski.

Održana su tri kruga pregovora na nivou izaslanstava, prvi na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, a sljedeća dva na poljsko-bjeloruskoj granici.

Ti se pregovori nastavljaju videokonferencijom, rekao je u subotu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odbivši dati više detalja.

Rusija je pretrpjela “neviđene“ gubitke u ratu s Ukrajinom, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je na konferenciji za novinare kazao da su ovi gubici “najveći udarac ruskoj vojsci u posljednjih nekoliko decenija”.

Istakao je također da je taktička grupa od 31 ruskog bataljona neutralizirana.

Dodao je da Rusija može zauzeti Kijev samo ako ga “sravni sa zemljom”, piše Sky News.

Otkako je Rusija 24. februara započela invaziju protiv Ukrajine, više od 2,5 miliona ljudi je izbjeglo u druge zemlje, a još oko dva miliona je raseljeno unutar države.

Najmanje 564 civila je poginulo, a 982 je ranjeno u Ukrajini, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda (UN).

Zemlje članice Evropske unije (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge države uvele su opsežne sankcije Moskvi, a mnoge kompanije i globalni brendovi također su obustavili poslovanje u Rusiji.