Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Rusima se 48 sati se pretvorilo u 48 dana, imaju veće gubitke nego u Afganistanu

zelenski

Analitičari kažu da je Moskva podcijenila snagu ukrajinskog otpora, ali i sposobnosti ukrajinske vojske, brojčano znatno slabije od ruske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage pretrpjele “nenadoknadive” gubitke u invaziji na Ukrajinu koja je počela prije 48 dana.

“Sjećate li se kako se Rusija hvalila da će osvojiti Kijev u 48 sati? U 48 sati, koji su se protegli na 48 dana, ruska vojska pretrpjela je nenadoknadive gubitke, veće od gubitaka SSSR-a tokom desetogodišnjeg rata u Afganistanu”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Podsjetimo, ruski plan napada uključivao je brzo zauzimanje glavnog grada Kijeva, koji je propao kad su ruske snage pretrpjele teške gubitke. Analitičari kažu da je Moskva podcijenila snagu ukrajinskog otpora, ali i sposobnosti ukrajinske vojske, brojčano znatno slabije od ruske.

Rusija je imala ogromnih problema s osnovama ratovanja. Kolone oklopnjaka ostajale su bez goriva, hrane i streljiva. Mnoga ruska vojna vozila napuštena su nakon što su se pokvarila, a potom su ih Ukrajinci odvukli traktorima.

Ruske snage sad su se potpuno povukle iz kijevske regije te gomilaju vojsku na istoku, u Donjecku i Luhansku.