Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki dan

Zelenski se obratio naciji nakon oslobađanja Khersona

zelenski

Ukrajina će doći svim svojim ljudima

“Danas je istorijski dan. Vraćamo Kherson. Naši branitelji za sada su na prilazima gradu. Ali specijalne jedinice su već u gradu”, poručio je večeras u svom obraćanju naciji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon oslobađanja Khersona.

Zelenski je rekao i seljedeće:

“Hersončani su čekali. Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje.

Pa čak i kada grad još nije potpuno očišćen od neprijateljske prisutnosti, sami Hersončani već uklanjaju ruske simbole s ulica i zgrada i sve tragove boravka okupatora u Hersonu.

Tako je bilo i u svim ostalim gradovima koje su oslobodili naši branitelji. Tako će biti i u onim gradovima koji još čekaju naš povratak. Ukrajina će doći svim svojim ljudima.

I zahvaljujem svakom vojniku i svakoj jedinici Oružanih snaga koji sada omogućuju ovu ofanzivnu operaciju na jugu. Apsolutno svi – od vojnika do generala. Oružane snage, obavještajci, SBU, Nacionalna garda – svi oni koji su doprinijeli današnjem danu za Khersonsku oblast”, poručio je Zelenski, koji je na zvaničnom Telegram kanalu objavio i video snimku iz centra Khersona koju su snimili pripadnici 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da je ruska propaganda proteklih dana tvrdila da je evakuisala stanovnike grada na lijevu obalu, koja je i dalje pod okupacijom. Međutim, nakon što su se ruski vojnici jutros povukli preko rijeke Dnjepar na istočnu obalu, na ulice Khersona izašle su hiljade građana da dočekaju ukrajinsku vojsku.