Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski se oglasio nakon raketiranja nuklearke: Rusija prijeti slanjem svijeta u pepeo

zelenski

“Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu”

Američki predsjednik Joe Bieden se čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko situacije s nuklearkom, a oglasio se i britanski premijer Boris Johnson koji je rekao kako Putin prijeti sigurnosti čitave Evrope.

Tokom noći se javnosti obratio i ukajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Nuklearka Zaporižija ima šest blokova. Jedan takav eksplodirao je u Černobilu. Već sam razgovarao s Charlesom Michelom, Scholzom, Dudom, Bidenom… Zvao sam i Grossija iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i premijera. Zvao sam i britanskog premijera Borisa Johnsona”, rekao je Zelenski.

“Evropljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima: Ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu u Ukrajini, nuklearku Zaporižija. Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu. Ovo je prvi put u našoj historiji, u historiji čovječanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda prijeti slanjem svijeta u pepeo. Ovo sada više nije prijetnja, ovo je realnost”, još je, među ostalim, rekao Zelenski.

Direktor elektrane: Nuklarna sigurnost je sada zajamčena

“Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju”, objavio je oko 3 sata Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da su im Ukrajinci rekli da požar u elektrani Zaporožje nije utjecao na esencijalnu opremu te da osoblje elektrane poduzima sve mjere kako bi se ublažila šteta.