Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Snažna i poštena odluka evropskih zemalja protiv Rusije

zelinski

On je također pozdravio prijedloge Turske i Azerbejdžana da se održe mirovni pregovori s Rusijom, a njegov razgovor s talijanskim premijerom Mariom Draghijem istakao je kao ključ za postizanje veće međunarodne podrške Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u najnovijoj video poruci poteze da se Rusija isključi iz “globalne finansijske civilizacije”.

Sve više zemalja podržava izbacivanje Rusije iz Swift sistema, a zvaničnik francuskog predsjednika rekao je ranije da su članice Evropske unije blizu dogovora da isključe Rusiju iz međunarodnog platnog sistema, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Naše diplomate su se borile danonoćno kako bi inspirisale sve evropske zemlje da se dogovore o snažnoj i poštenoj odluci da isključe Rusiju iz međunarodne međubankarske mreže. Imamo i ovu pobjedu”, rekao je Zelenski.

“Ovo su milijarde i milijarde gubitaka za Rusiju, opipljiva cijena za ovu podlu invaziju na našu zemlju… Ukrajina je osvojila pažnju cijelog civiliziranog svijeta. A praktičan rezultat? Evo ga – Swift.. Isključivanje iz globalne finansijske civilizacije.”

On je također pozdravio prijedloge Turske i Azerbejdžana da se održe mirovni pregovori s Rusijom, a njegov razgovor s talijanskim premijerom Mariom Draghijem istakao je kao ključ za postizanje veće međunarodne podrške Ukrajini.

“Borićemo se koliko god je potrebno da oslobodimo zemlju”, rekao je Zelenski u kratkom videu, dodajući da njegovoj zemlji trenutno nedostaju nafta i naftni derivati.

Zelenski nije skrivao oduševljenje odlukom njemačke vlade da Ukrajini pošalje oružje iz njemačkih zaliha.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je u subotu navečer da će Njemačka isporučiti Ukrajini hiljadu komada protutenkovskog oružja i 500 protuzračnih projektila Stingera.

“Njemačka je upravo objavila da će nam dostaviti protutenkovske raketne bacače i stingere. Samo tako, kancelaru Scholz”, napisao je Zelenskij na Twitteru. “Antiratna koalicija na djelu”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je od ruskog kolege Sergeja Lavrova da prekine napad na Ukrajinu tokom telefonskog razgovora u subotu, rekao je turski diplomatski izvor.

Ankara je više puta rekla za rusku invaziju na Ukrajinu da je “neprihvatljiva” i ponudila da posreduje između Moskve i Kijeva.

Cavusoglu je rekao Lavrovu da daljnja vojna eskalacija nikome neće koristiti, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je saučešće zbog gubitka života u ruskom napadu i poželio brz oporavak ranjenima, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, rekao je izvor, prenosi AFP.

Erdogan je rekao da Turska pokušava raditi na proglašenju trenutnog prekida vatre “kako bi spriječila daljnje gubitke života i spriječila dalju štetu Ukrajini”, saopćilo je tursko predsjedništvo.