Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski šokiran izjavom Lavrova: Zaboravili su sve lekcije iz Drugog svjetskog rata

zelenski

“Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili”, rekao je Zelenski

Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovnom noćnom videoobraćanju komentirajući skandaloznu izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prema kojima je “Adolf Hitler imao jevrejske krvi” i “najžešći antisemiti su obično Jevreji”.

“Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili”, rekao je Zelenski.

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomatije te zemlje nazvao ih je “neoprostivima i skandaloznima” dodajući kako “Jevreji nisu ubijali sami sebe u Holokaustu”.

“Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi isprike. Samo tišinu. Kako takvo što može biti rečeno uoči godišnjice pobjede nad nacizmom? Te riječi znače da šef ruske diplomatije krivi Jevreje za zločine nacista. Nemam riječi…”, rekao je Zelenski.

Oštra reakcija iz Izraela

Ne stišavaju se bijesne reakcije u Izraelu na skandaloznu izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je u nedavnom intervjuu rekao da je “Hitler imao jevrejske krvi” i da su “najžešći antisemiti obično Jevreji”.

Jučer je ruski ambasador u Izraelu pozvan na razgovor, a Izrael traži službenu ispriku zbog izjave Sergeja Lavrova. Ruski šef diplomatije rekao je to pokušavajući opravdati rusku tvrdnju da je Ukrajina “nacistička” unatoč činjenici da za predsjednika ima Jevreja.

izjava Sergeja Lavrova izazvala je seriju oštrih komentara i osuda u izraelskim medijima.

The Jerusalem Post tako je u analizi objavio da izjava Sergeja Lavrova znači da Izrael više ne može biti neutralan oko rata u Ukrajini. Planovi Jerusalema da “nekako ostane iznad rata” su pali u vodu, navodi se u komentaru.

Izraelske novine Haaretz pak prenose komentar Američkog jevrejskog odbora, koji ističe da je “denacifikacija zaista potrebna, ali u Moskvi, a ne u Kijevu”.

“Ruski ministar vanjskih poslova, jedan od glavnih Putinovih pomagača, jasno je dao do znanja zašto. Njegova izjava je groteskna”, navodi se u komentaru koji je objavio Haaretz.