Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski traži podršku prilikom prve posjete sjedištu NATO-a od početka ruske invazije

zelenski stoltenberg
Foto: Pixsell

Ukrajinski predsjednik je izrazio zabrinutost da bi kriza u Izraelu mogla odvratiti pažnju od rata koji bjesni u njegovoj domovini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu saveznike da pojačaju opskrbu oružjem, prilikom njegove prve posjete sjedištu vojnog saveza od početka sveopšteg rata u Rusiji, javlja AFP.

Zelenski je zatražio protuzračnu odbranu, rakete dugog dometa i municiju suočen sa strahovima da bi napad Hamasa na Izrael mogao odvratiti ključnog podržavaoca Sjedinjenih Država od sukoba u njegovoj zemlji.

-Kako preživjeti sljedeće zime za nas je velika stvar – rekao je Zelenski obraćajući se medijima sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom prije sastanka s ministrima odbrane Alijanse.

-Spremamo se, spremni smo. Sada nam treba podrška lidera. Zato sam danas ovdje – kazao je on.

Međunarodni podržavaoci Kijeva sastali su se kako bi razgovarali o isporuci oružja, s fokusom na zadržavanje ukrajinske kontraofanzive u napredovanju i osiguravanje zračne odbrane za zaštitu od očekivanog zimskog napada Rusije.

-Stajaćemo uz vas i pružamo podršku Ukrajini, jer je ovo zaista važno za cijeli NATO – rekao je Stoltenberg Zelenskom.

Ukrajinski predsjednik je izrazio zabrinutost da bi kriza u Izraelu mogla odvratiti pažnju od rata koji bjesni u njegovoj domovini.