Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Zelenski tvrdi da još čeka odgovor na ponudu koju je dao Rusiji, oglasili su se i iz Kremlja

Teška prometna kod Zadra, tri osobe poginule
21.04.2022., Zemunik - Zemunik Donji - Danas oko 12.04 sati na zupanijskoj cesti ZC-422 kod podvoznjaka u Donjem Zemuniku dogodila se prometna nesreca s poginulim osobama u kojoj su, sudjelovali osobni i teretni automobil Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Kremlj je danas saopćio da Moskva i dalje čeka odgovor Ukrajine na posljednji ruski pisani prijedlog na mirovnim pregovorima između dvije strane te pita zašto je predsjedniku Zelenskom taj pisani dokument nepoznat

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je izjavu danas popodne, nakon što je Rusija objavila da je zauzela Mariupolj, izuzev kompleksa čeličane Azovstal koju su ruske snage opkolile.

Zelenski je rekao da je 120.000 civila blokirano u Mariupolju i da ne mogu napustiti grad.

Rekao je da je “Ukrajina ponudila sve opcije Rusiji kako bi se osigurao siguran prolazak vojnika i civila dalje od Mariupolja”, no da još uvijek čeka odgovor Rusije.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Moskva kontrolira veći dio Mariupolja, ali da su ukrajinski vojnici u podzemnim bunkerima u čeličani Azovstal. Ukrajina tvrdi da je s njima i oko 1000 civila.

Oglasili su se i iz Kremlja

Kremlj je danas saopćio da Moskva i dalje čeka odgovor Ukrajine na posljednji ruski pisani prijedlog na mirovnim pregovorima između dvije strane te pita zašto je predsjedniku Zelenskom taj pisani dokument nepoznat.

Zelenski je, naime, u srijedu rekao da nije vidio prijedlog koji mu je, kako to tvrdi Kremlj, poslan.

“Ponavljam još jednom, kao što sam jučer rekao, naša zadnja verzija je predana protivničkoj strani, ukrajinskoj pregovaračkoj delegaciji”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je potvrdio da je Kremlj svjestan izjave Zelenskog te postavlja pitanje zašto nitko predsjednika Zelenskog ne obavještava o njihovoj verziji teksta.

Izjave dviju strana odražavaju udaljenost njihovih stajališta i lošu komunikaciju. Posljednji direktni pregovori održani su 29. marta.

Ruski diktator Vladimir Putin je 12. aprila rekao da su pregovori u slijepoj ulici, a glavni ukrajinski pregovarač smatra da je teško predvidjeti kada bi se mogli nastaviti, posebice u svjetlu opsade Mariupolja.

Moskva traži da Kijev prizna gubitak Krima i Donbasa, no Ukrajina tvrdi da nema kompromisa kada su u pitanju njezina suverenost i teritorijalni integritet.