Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski u Hagu: Putin mora biti suočen s pravdom

zelenski
Foto: Screenshot/Twitter

Čin agresije Ujedinjene nacije definiraju kao “invaziju ili napad oružanih snaga jedne države (na) teritoriju druge države ili bilo kakvu vojnu okupaciju”

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini – izjavio je u četvrtak u Hagu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozivajući na stvaranje suda za ratne zločine odvojenog od Međunarodnog krivičnog suda.

– Agresor mora osjetiti punu snagu pravde. To je naša historijska odgovornost. Samo jedna institucija je sposobna da odgovori na ovaj zločin, zločin agresije: tribunal. Ne neki kompromis koji će omogućiti političarima da kažu da je slučaj pravno okončan, već pravi, zaista istinit, punopravni tribunal – rekao je Zelenski u govoru.

Čin agresije Ujedinjene nacije definiraju kao “invaziju ili napad oružanih snaga jedne države (na) teritoriju druge države ili bilo kakvu vojnu okupaciju”.

Međunarodni krivični sud, sa sjedištem u Hagu i koji je Zelenski posjetio ranije tokom dana, izdao je nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je deportirao djecu iz Ukrajine.

Međutim, taj sud nema nadležnost za navodne zločine agresije, a Evropska komisija je, između ostalih, već dala podršku za stvaranje posebnog međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini, koji bi bio osnovan u Hagu.