Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik ukrajine

Zelenski: U pregovorima s Rusijom nije bilo željenih rezultata

zelenski

Zelenski je u sinoćnjem obraćanju naciji saopćio da je ruska artiljerija snažno bombardirala Harkov i da čini očigledne ratne zločine u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da u pregovorima s Rusijom nije postignut rezultat koji Ukrajina želi, javlja Anadolu Agency (AA).

Zelenski je u sinoćnjem obraćanju naciji saopćio da je ruska artiljerija snažno bombardirala Harkov.

“Ovo je očigledni ratni zločin. To je miran grad, mirna naselja i nema nijedna vojna instalacija. Deseci iskaza očevidaca dokazuju da se radilo o namjernom uništavanju“, rekao je Zelenski.

Zelenski je ponovo optužio Rusiju za kršenje svih međunarodnih konvencija te je dodao da će za zločine u Ukrajini biti osnovan međunarodni sud.

Naglasivši da se zlo odmah mora zaustaviti, Zelenski je kazao da čovječanstvo treba pokazati da zna da se brani.

“Rusija je prekršila sve ugovore, to niko nikada neće oprostiti“, rekao je Zelenski i dodao da je ruska vojska u proteklih pet dana u Ukrajini izvela 56 raketnih napada i ispalila 113 krstarećih projektila.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da uvede dodatne sankcije Rusiji i da zatvori sve luke, prolaze i aerodrome za ruske brodove i avione te je dodao da se Rusiji ne treba dozvoljavati da izvozom energenata zarađuje stotine milijardi dolara.

Zelenski je dalje kazao da su ruske snage u jednom danu izvele tri raketna napada na Kijev i da planiraju sabotažu za prekid električne energije u glavnom gradu Ukrajine.

Jučer su delegacije Ukrajine i Rusije počele mirovne pregovore na granici Ukrajine i Bjelorusije, a Zelensky je kazao da još uvijek nema relultata koje ukrajinska strana očekuje.

“Rusija je iznijela svoj stav. Od nas su čuli kontramjere za okončanje rata. Imamo neke signale“, rekao je on.

Zelenski je naveo da će ukrajinska delegacija po povratku u Kijev napraviti analize i odlučiti kako će se postaviti u kontekstu druge runde pregovora.

On je također kazao da je Ukrajina nakon 30 godina čekanja potpisala i ozvaničila peticiju za ulazak u Evropsku uniju.