Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Ukrajinska delegacija zadužena da osigura sastanak dva predsjednika

volodimir-zelenski-aa (3)

“Predstavnici delegacija naših zemalja razgovaraju u video formatu svaki dan”, rekao je Zelenski u snimljenoj video poruci objavljenoj na Telegramu

Delegacija Ukrajine zadužena za pregovore s Rusijom ima jasan zadatak, a to je da učini sve kako bi se održao sastanak predsjednika dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Predstavnici delegacija naših zemalja razgovaraju u video formatu svaki dan”, rekao je Zelenski u snimljenoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

Svojim sugrađanima, koje je nazvao “jakim ljudima nesalomive zemlje” poručio je da je danas 18. dan “našeg rata za život, za Ukrajinu, za nezavisnost”.

Dotičući se ruskog raketnog udara na grad Lavov na zapadu Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 35 ljudi, a ranjeno 134, rekao je da se “tamo ne dešava ništa što bi moglo ugroziti teritoriju Ruske Federacije”.

Guverner Lavova Maksim Kozitski je u nedjelju rekao da su ruske snage ispalile više od 30 krstarećih projektila na vojni poligon Javoriv, ​​koji se nalazi oko 30 kilometara sjeverozapadno od Lavova i 35 kilometara od granice Ukrajine sa Poljskom.

Vojni poligon je bio sjedište Međunarodnog centra za održavanje mira i sigurnosti koji su SAD i NATO koristili za obuku ukrajinske vojske.

On je rekao da je ruski napad bio usmjeren na to mjesto, koje je samo 20 kilometara udaljeno od granice zemlje članice NATO-a.

Ukrajinski predsjednik je još jednom pozvao na potpuno zatvaranje zračnog prostora svoje zemlje.

“Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruski projektili pasti na vašu teritoriju. Teritoriju NATO-a. Na domove građana zemlje NATO-a”, rekao je Zelenski.

Također je poručio da je ruski napad na Kijev koji je rezultirao smrću američkog novinara Brenta Renauda bio “namjerni napad ruske vojske”.

“Na istoku naše zemlje, osvajači su odlučili da ‘demilitarizuju’ i ‘denacifikuju’ Svjatohirsku lavru Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je proteklih dana radilo više od 10 humanitarnih koridora, zahvaljujući kojima je u Kijevoskoj i Luganskoj oblasti u jednom danu spašeno 5.550 ljudi, dok je za šest dana spašeno njih 130.000.

Otkako je Rusija 24. februara pokrenula rat protiv Ukrajine, prema procjenama UN-a, više od 2,69 miliona ljudi pobjeglo je u druge zemlje.

Najmanje 596 civila je ubijeno, a 1.067 ranjeno u Ukrajini, podaci su UN-a.

Dok su Evropska unija, SAD i drugi uveli sankcije Moskvi, mnoge kompanije i globalni brendovi također su obustavili poslovanje u Rusiji.