Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko je oleksandr sirski

Zelenski za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske postavio – etničkog Rusa

Sirski
Foto: X

U julu 2022. isplanirao je i izveo munjevitu protuofanzivu – potjerao ruske trupe dalje od Harkiva i ponovo zauzeo neka područja na istoku i jugoistoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Valerija Zalužnog, dosadašnjeg vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, i na njegovo mjesto postavio generala Oleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga.

Evo nekoliko najosnovnijih informacija o Sirskom, ključnoj figuri u Ukrajini tokom ruske invazije.

Sirski je rođen u julu 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. U Ukrajini živi od 1980-ih godina. Poput mnogih svojih vršnjaka koje je zanimala vojna karijera, studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj zapovjednoj školi. Diplomirao je 1986. i služio pet godina u sovjetskom topničkom korpusu.

Sirski je etnički Rus, što je potvrdio i ukrajinski novinar Illia Ponomarenko.

“Da, novi vrhovni ukrajinski general u ratu protiv ruske invazije je etnički Rus rođen i odrastao u Rusiji. Studirao je vojna pitanja da bi dobio dužnost oficira u Moskvi”, napisao je Ponomarenko.

Snježni leopard

2019. postaje komandantom ukrajinskih kopnenih snaga. Prije toga je predvodio ukrajinske jedinice u regijama Donjeck i Luhansk, koje su se borile protiv pobunjeničkih skupina koje podržava Rusija. Tada je dobio vojni naziv “Snježni leopard”, piše Reuters.

Sirski je nadgledao neke od najvećih ukrajinskih pobjeda tijekom ruske agresije. Predvodio je uspješnu obranu glavnog grada Kijeva tokom prvih mjeseci ruskog napada na Ukrajinu, a u aprila 2022. proglašen je Herojem Ukrajine, što je najviša počast u zemlji.

U julu 2022. isplanirao je i izveo munjevitu protuofanzivu – potjerao ruske trupe dalje od Harkiva i ponovo zauzeo neka područja na istoku i jugoistoku. Početkom prošle godine vodio je odbranu Bahmuta, tijekom jedne od najkrvavijih bitaka rata.

Što se tiče njegovog privatnog života, radi se o porodičnog čovjeku s dvoje djece. Jednom prilikom je za medije kazao da po noći spava četiri i pol sata te da se opušta vježbanjem u teretani.