Vatikan

Zelenski zatražio od pape podršku za mirovni plan i donio mu neobičan poklon

Ukrajinski predsjednik se susreo s papom Franjom u Vatikanu
Foto: ABACA/ ABACA/ Pixsell

Vatikan je izvijestio da su Zelenski, koji je prvi put u posjeti Rimu od početka rata, i papa razgovarali o “humanitarnim potezima”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u subotu od pape Franje da podrži mirovni plan Kijeva, a poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da će Vatikan pomoći u repatrijaciji ukrajinske djece.

Zelenski je razgovarao sa papom 40 minuta i poklonio mu pancir koji je, kako je naveo, koristio jedan ukrajinski vojnik, a kasnije je oslikan likom Bogorodice.

Vatikan je izvijestio da su Zelenski, koji je prvi put u posjeti Rimu od početka rata, i papa razgovarali o “humanitarnim potezima”.

Izvor iz Vatikana je rekao da se “humanitarni potezi” odnose na spremnost Vatikana da pomogne u repatrijaciji ukrajinske djece.

Ranije u subotu, Zelenski se sastao i sa italijanskom premijerkom Giorgijom Meloni, koja je obećala punu vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku kandidaturi Kijeva za članstvo u EU.

Papa Franjo se posljednji put sastao sa ukrajinskim predsjednikom u februaru 2020., prenosi Radio Slobodna Evropa.

Papa često upućuje molbe za mir u ime, kako kaže, ukrajinskog “mučeničkog” naroda i moli se za žrtve svake nedjelje tokom mise.

Papa je u aprilu ove godine primio ukrajinskog premijera Denisa Šmigala koji ga je pozvao u posjetu Kijevu i tražio pomoć za djecu nasilno odvedenu u Rusiju.