Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenskij: Rusija želi poniziti naše ljude da na koljenima mole za hljeb i vodu

zelenski

Zelenskij je rekao da “Rusija želi poniziti naše ljude tako da mole na koljenima za hljeb i vodu, da mogu spasiti svoje živote samo odlaskom na okupirani teritorij ili Rusiju”

U videoporuci objavljenoj danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da njegova vlada “radi na ponovnom osiguranju humanitarnih koridora iz gradova”.

“Busevi su već krenuli, kamioni su na putu i prevoze hranu, vodu i lijekove”, rekao je Zelenskij.

Spomenuo je koridore prema lučkom gradu Mariupolju, istočnom gradu pod opsadom Volnovahi te sjeveroistočnim gradovima Izjumu i Sumiju.

“Srce mi puca kad vidim što su okupatori napravili našim gradovima, našoj zemlji, ali i ono što žele napraviti našim ljudima, koji trebaju hitnu pomoć”, rekao je Zelenskij.

Nejasno je, javlja Sky News, je li osiguran siguran prolaz humanitarnim konvojima za Mariupolj. Jutros nije bilo nikakvih znakova da je konvoj pomoći stigao do Mariupolja, ali zna se da su Rusi nastavili bombardiranje tog grada.

Zelenskij je rekao da “Rusija želi poniziti naše ljude tako da mole na koljenima za hljeb i vodu, da mogu spasiti svoje živote samo odlaskom na okupirani teritorij ili Rusiju”.

“Zato blokiraju Mariupolj, Volnovahu i druge gradove”, rekao je.