Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz kijeva

Zelensky poslao poruku Putinu: Ne ujedam, čega se bojiš?

volodimir-zelenski

Ako ne želite sada otići – sjednite sa mnom za pregovarački sto, slobodan sam

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastane s njim, dodajući tom prijedlogu malo i sarkazma.

“Sjednite sa mnom da pregovarate, samo ne na 30 metara”, rekao je u četvrtak, očito misleći na nedavne fotografije Putina kako sjedi na jednom kraju izuzetno dugog stola kada se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Ako ne želite sada otići – sjednite sa mnom za pregovarački sto, slobodan sam. Ali ne na 30 metara, kao sa Macronom, Scholzom – ja sam komšija! Ne grizem. Ja sam normalan čovjek, sjedi sa mnom, pričaj sa mnom, čega se bojiš?”, poručio je Zelenskyy na konferenciji za novinare u četvrtak.

Zelenskyy je rekao da je razumno voditi razgovore:

“Sve su riječi važnije od pucnjeve.”

Ukrajinski predsjednik održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelirao na Zapad da mu pošalje borbene avione, javlja BBC.

– Ako nemate moć da zatvorite nebo i nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine, onda nam makar pošaljite borbene avione – rekao je on u obraćanju NATO-u.

Zelenski je rekao da ako jednog dana Ukrajinaca više ne bude tu “znajte da će sljedeće zemlje biti Latvija, Litvanija, Estonija.”

– Te zemlje na Baltiku, dio su NATO odbrambenog saveza, što znači da ako bi Rusija izvršila invaziju na jednu od njih, bila bi u ratu sa svim članicama.

Zelenski je nastavio svoje obraćanje za medije i više informacija će biti dostupno po objavi, naveli su lokalni mediji u Ukrajini.